• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 10 Octombrie , 2022

Dialoguri virtuale. Să ne cunoaștem altfel combatanții

(a patra parte)

Întrebare: Cum stă Ucraina din punct de vedere al cărbunelui?
Răspuns: Ucraina produce atât cărbune termic, cât și cărbune cocsificat din bazinul de cărbune Donețk din estul Ucrainei, din bazinul de cărbune Lviv-Volyn din vestul Ucrainei și din bazinul de cărbune al Niprului din centrul Ucrainei.
Î.: La un moment dat, s-a tras semnalul de alarmă privind influența războiului nu numai în Europa ci și în lume?
R.: Solurile bogate și fertile au ajutat Ucraina să devină al doilea cel mai mare transportator de cereale, iar regiunea Mării Negre să fie cunoscută drept coșul de pâine al lumii. Porumbul este concentrat în câmpuri în centru și nord, grâu și orz în sud și floarea-soarelui în est, arată datele guvernului SUA. Acestea sunt transportate în porturi pentru a fi vândute în Asia, Africa și Uniunea Europeană.
Î.: Se poate explica de ce forțele ruse
s-au concentrat pe ocuparea zonei estice și sudice ale Ucrainei!
R.: Porturile se află de-a lungul Mării Azov – care este legată de Marea Neagră printr-o strâmtoare care trece printre Rusia și Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014 – și pe coasta Mării Negre mai la vest. Porturile din sud-vest, Odesa,
Pivdennyi, Mykolayiv și Chornomorsk,
gestionează aproape 80 la sută din ex­porturile de cereale ale Ucrainei.
Aproximativ 5 la sută din exporturi sunt prin porturile Azov Mariupol, care se află în partea controlată de Kiev a regiunii Donețk și Berdyansk. Marea Azov este împărțită de Rusia și Ucraina.
Î.: Să revenim puțin la producția de oțel a Ucrainei
R.: Ucraina este un producător semnificativ de oțel. Oțelul țării reprezintă aproximativ a zecea parte din importurile Europei, așa că întreruperea fabricilor sau a transporturilor va înăspri piața deja tensionată de pe continent și va ajuta la menținerea prețurilor ridicate, după ce au atins un record anul trecut. Ucraina a fost al unsprezecelea cel mai mare exportator de oțel din lume.
Î.: Care este influența intervenției Rusiei în Ucraina pentru economia românească?
R.: Ar fi mai multe și greu de prezis la acest moment:
• creșterea posibilă a prețului la gaze și la petrol, în continuare, ținând cont că Rusia este totuși furnizorul de gaze al UE.
• dacă economia europeană nu va mai crește atât de mult sau va scădea PIB-ul la nivel european, va fi afectată și România, pentru că aproape 75 la sută din exporturile noastre sunt către țări din UE, mai ales către țările importante ale UE, inclusiv Germania, Italia, Spania, Franța, țări care vor fi afectate de efectele economice ale acestui conflict.
• războiul majorează prețurile la alimente şi energie, alimentează inflația şi erodează valoarea veniturilor, perturbând comerțul, lanțul de aprovizionare şi remitențele în țările vecine Ucrainei.
• erodează încrederea şi produce incertitudini în rândul investitorilor, ceea ce scade valoarea activelor, înăsprește con­dițiile financiare şi ar putea duce la ieșiri de capital de pe piețele emergente.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.