• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Octombrie , 2022

Dialoguri virtuale. Să ne cunoaștem altfel combatanții

(a treia parte)

Întrebare: Care au fost condițiile pentru care s-a construit cea mai mare centrală atomo-electrică din Europa în Ucraina?
Răspuns: Uraniul natural și uraniul slab îmbogățit pot fi folosite pe post de combustibil pentru reactoare nucleare de generare a energiei, reactoare de cercetare, producție militară de plutoniu și reactoare de propulsie navală. Uraniul foarte îmbogățit poate alimenta propulsia navală, reactoarele militare de producție de plutoniu și tritiu și poate acționa ca materie primă pentru producția de arme nucleare.
Aliajele de titan sunt printre cele mai comune metale utilizate în aplicații militare pentru orice, de la piese de avioane, la carcase de rachete, blindaje, construcție de nave navale și nave spațiale.

Î.: Cum joacă Ucraina un rol în alimentarea cu petrol a Europei?
R.: Ucraina este o țară de tranzit pentru exporturile de țiței ale Rusiei, care călătoresc în Slovacia, Ungaria și Republica Cehă prin ramura de sud a rețelei de conducte Druzhba. La fel, în privința gazelor. Ucraina are o rețea masivă de transport de gaze, concepută în timpul erei sovietice pentru a transporta combustibil în Europa din câmpurile gigantice siberiene. O treime din furnizarea de gaze a Rusiei către Europa trece de obicei prin Ucraina.

Î.: Care este influența economică a anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia?
R.: Ucraina a primit majoritatea importurilor de gaze naturale din Rusia. Cu toate acestea, în urma anexării de către Rusia a Peninsulei Crimeea, Ucraina a oprit importurile directe de gaze naturale din Rusia și a înlocuit aceste importuri cu gaze naturale din țările europene. O mare parte din gazul natural importat din Europa provine însă din Rusia și călătorește în Ucraina prin fluxuri inverse din țările Europei Centrale și de Est.

Î.: Care sunt țările europene afectate de alimentarea cu gaze?
R.:  Numeroase țări primesc gazul natural, parțial sau exclusiv, prin Ucraina, inclusiv Austria, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Moldova, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Turcia.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.