• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Septembrie , 2018

Dialoguri virtuale / Quo vadis economie?

Întrebare: Lunea neagră - 19 octombrie 1987!!

Răspuns: Această dată a rămas în istorie drept ziua cu cele mai mari scăderi bursiere din istorie. În 1986, economia SUA a început să dea rateuri însă cu toate acestea, DJIA şi-a atins maximul în august 1987 ajungând la un nivel de 2722 de puncte, cu 44% mai mult decât a avut la sfârşitul lui 1986. În data de 19 oc­tombrie, bursele s-au prăbuşit, iar DJIA a scăzut cu 22,6% într-o singură zi, companiile pierzând 500$ de miliarde din capitalizare.

Î.: Criza financiară din Rusia - 1998!!
R.: Criza financiară din Rusia a fost declanşată iniţial de criza asiatică ce a generat scăderea preturilor materiilor prime (petrol, gaz, metale), de al căror export Rusia era dependentă în proporţie de 80%. Pe fondul scăderii veniturilor, această ţară s-a văzut în situaţia de a nu îşi mai onora datoriile externe, intrând practic în încetare de plăţi.  Înainte de 1998, Guvernul a emis bonduri pentru
a-şi acoperi deficitele iar în momentul în care aceste bonduri ajungeau la maturitate, acestea se plăteau prin emiterea unor noi bonduri, datoria fiind astfel „rostogolită”. Dobânda plătită de Guvern pentru aceste bonduri ajunsese la un moment dat la 150% pe an. Toată această schemă piramidală a căzut în 13 august 1998 când bursa şi cursul valutar s-au prăbuşit. Economia a început recuperarea în 1999-2000.

Î.: Criza din Mexic - 1994!!
R.: În anii dinaintea acestei crize, economia mexicană a crescut foarte mult iar în condiţiile în care cursul valutar era ţinut strict sub control, dezechilibrele econo­mice creşteau foarte repede. Cu ceva timp înainte de alegeri, Administraţia con­dusă de preşedintele Carlos Salinas de Gortari a decis să injecteze foarte mulţi bani în economie, în creşterea sala­riilor şi pensiilor mărind astfel deficitul bugetar până la un nivel nesustenabil. Cum se întâmplă de obicei, Gotari a pierdut alegerile iar noul preşedinte Ernesto Zedillo, a decis că un control strict al cursului valutar este o greşeală şi prin urmare, a lăsat moneda naţională să fluctueze liber. Datorită tensiunilor anterioare acumulate în econo­mie, peso s-a devalorizat cu 80% faţă de dolar în doar o săptămână (de la 4 la 7,2 peso pe $). SUA a intervenit rapid prin cumpărarea de peso direct din piaţă şi prin garantarea unui împrumut de $50 miliar­de, situaţia revenind la normal peste trei săptămâni când moneda s-a stabilizat la un nivel de 6 peso/dolar.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.