• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 31 August , 2018

Dialoguri virtuale / Quo vadis economie?

Întrebare: Marea Depresiune interbelică - 1929-1933!!
Răspuns: Marea criză economică a fost pe­rioada crizei lumii capitaliste datorată supraproducției, între anii 1929-1933, carac­terizată printr-o scădere dramatică a activității economice mondiale. Primele semne ale crizei s-au manifestat încă din anul 1928.
Începutul marii crize economice în Statele Unite este de obicei asociată cu prăbușirea bursei de acțiuni din ziua de Marți (așa-numita Marțea Neagră), 29 octombrie 1929. Criza economică a avut efecte devastatoare, atât în țările puternic industrializate, cât și în cele mai puțin dezvoltate, ale căror economii depindeau în cea mai mare măsură de exporturile de materii prime. Nivelul comerțului mondial a scăzut rapid, la fel cum au scăzut de altfel și veniturile personale, veniturile bugetare și profitul din afaceri.

Î.: Criza petrolului din 1973!!
R.: Criza petrolului a început la data de 15 octombrie 1973 când OAPEC (respectiv tarile arabe din OPEC plus Egipt şi Siria) au decis să stopeze livrările de petrol către SUA şi alte ţări dezvoltate - în special Olanda - care au acordat sprijin Israelului în războiul de Yom Kippur. A fost pentru prima dată când o resursă naturală a fost folosită pe post de armă iar ca urmare a embargoului, preţul petrolului a urcat extrem de repede de la 3$ la 12$ pe baril (deci o creştere de 300%). Ţările importatoare au fost serios afectate, această criză venind după ce timp de ani de zile economia mondială a suferit de pe urma denunţării acordului de la Bretton Woods. Criza petrolului a fost punctul de pornire al unei noi abordări legate de consumul de energie, accentul punându-se acum pe reducerea acestuia.

Î.: Souk Al-Manakh Kuwait - 1982!!
R.: Souk Al-Manakh reprezenta o bursă paralelă celei oficiale în care se tran­zacţionau instrumente financiare foarte riscante. Mulţi arabi s-au îmbogăţit în urma exploziei preţului petrolului în anii ’70, iar în anii care au urmat, pe fondul speculaţiilor la bursă, indicii bursieri au crescut foarte mult. În 1977, bursa oficială a clacat. În acel moment, Guvernul a intervenit impunând reguli de tranzacţionare extrem de rigide, situaţie care i-a împins pe speculatori spre bursa neoficiala Souk Al-Manakh. Trebuie spus că în perioada sa de glorie, Al-Manakh avea a treia capitalizare din lume, după NYSE şi bursa de la Tokio. În urma acestui crash, cu excepţia unei singure bănci co­mer­ciale, toate celelalte bănci din Kuwait au dat faliment sau au fost naţionalizate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.