• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Decembrie , 2020

Dialoguri virtuale. Profesorul F.M.I. (IV)

Întrebare: Care ar fi efectele economice a unor asemenea orientări?
Răspuns: Potrivit estimărilor Fondului, sunt create 2 până la 8 locuri de muncă pentru fiecare milion de do­lari investiți în infrastructura tradiți­onală. Și se creează 5-14 locuri de muncă pentru fiecare milion investit în cercetare și dezvoltare, electricitate ecologică sau chiar clădiri eficiente din punct de vedere energetic.
Î.: S-a tras vreo concluzie privind actuala stare a economiei, din acest punct de vedere?
R.: Fondul Monetar Internaţional afirmă: „O parte din infrastructura franceză sau americană este înve­chită”. Dacă la ei este această si­tuație, la noi cum o fi?
Î.: „Avem multe oportunități de investiții în lucrări de întreținere nu numai în țările sărace, ci și - și mai mult - în economiile avansate”, aces­ta este motivul pentru care se insistă să se investească masiv în infra­structură?
R.: Fondul Monetar Internațional dă şi câteva exemple relevante: În Fran­ța, un sfert din conductele de apă potabilă au atins vârsta la care trebu­ie înlocuite. În Statele Unite, vârsta medie a podurilor este în prezent de 45 de ani. Se cunoaște că durata de viață tipică a unui pod este de 50 de ani.
Î.: Ar mai fi câteva argumente spre a orienta fondurile în direcția amintită anterior?
R.: Mai demult se punea întrebarea, de altfel valabilă și în prezent: Unde încep Balcanii? Răspunsul era: Unde se construiește și nu se întreține ni­mic. Dar să nu ripăm situația numai spre România, este valabilă mai peste tot în lume. Problema noastră este că nimeni nu conduce o eviden­ță a duratei de funcționare a con­struc­țiilor realizate. A trebuit alte state să ne informeze că anumite poduri din Maramureș au durata de funcționare depășită. Adaug: Cine trebuie să ne spună când se epuizea­ză durata de funcționare a Barajului Strâmtori-Firiza sau când se termină durata de exploatare a blocurilor realizate în perioada stalinistă?
Î.: Numai acestea ar fi problemele lumii?
R.: Ar fi bine ca numai acestea să fie. Spre a umple paharul doar până la o treime, adaug declarația de pe un blog a lui Vitor Gaspar, directorul departamentului de finanțe publice din cadrul FMI, care afirmă că toate țările trebuie să lucreze în paralel cu proiectele de luptă împotriva schim­bărilor climatice pentru a contribui la o redresare „verde” a planetei.
Î.: Și care ar fi restul de două treimi gol al paharului?
R.: Omul.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.