• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Decembrie , 2020

Dialoguri virtuale. Profesorul F.M.I. (III)

Întrebare: Care ar fi impactul investițiilor publice în economie?

Răspuns: Instituția de la Washington și-a făcut calculele: creșterea investițiilor publice cu 1% din PIB în următorii doi ani ar stimula creșterea cu 2,7%, investițiile private cu 10% și ocuparea forței de muncă cu 1,2%. Cu condiția ca investițiile să fie „de înaltă calitate”.
Î.: Revenim la România. Chiar nu sunt bune împrumuturile pentru români?
R.: Depinde la ce se folosesc. Dacă se folosesc pentru a asana sărăcia, dacă se utilizează la îmbunătățirea infrastructurii de toate felurile, dacă în perioada de pandemie se echilibrează cererea îngrijirii bolnavilor cu dotarea spitalelor, dacă se investește ca în timp să se rea­lizeze venituri cu care să se restituie fondurile împrumutate, atunci este bine. Pe bancheri nu-i inte­resează că parte din fondurile împrumutate intră pe căi ilicite în conturile sau buzunarele celor care semnează contractele.
Î.: Se cunoaște creșterea numărului șomerilor. Ce eficiență ar avea soluția oferită de Fondul Monetar Internațional?
R.: „Pentru Uniunea Europeană, acest lucru ar crea 2 până la 3 mi­lioane de locuri de muncă. Pentru Statele Unite ar fi aproape 2 mi­lioane de locuri de muncă”, a spus Mauro.
Î.: În diferite perioade se sugerează țărilor necesitatea orientării eco­nomiilor spre anumite obiective majore. În prezent care sunt acestea?
R.: Revoluția industrială este pe moarte. Revoluția informațională are deja câteva decenii de la naștere. În această perioadă se stabilesc bugetele anuale, în anumite zone - multianuale (vezi Uniunea Europeană ), sau se chinuie să se stabilească (vezi România). Toate revoluțiile de până acum au avut un „dușman” comun - natura - pe care, de când a apărut omul, a încercat să o distrugă, voit sau nevoit. „Țările ar trebui să pregă­tească noi programe de cheltuieli axate pe infrastructura digitală și tehnologiile ecologice pentru a asigura o redresare ecologică”, spun autorii raportului F.M.I.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.