• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 1 Decembrie , 2020

Dialoguri virtuale. Profesorul F.M.I. (I)

Întrebare: Toate țările stau cu ochii pe opiniile exprimate de marile Instituții financiare, „pândind” poziționarea lor nu numai în perioade economice dificile, cum este în prezent economia lumii, ci și în general. Chiar așa de importante sunt aceste instituții?
Răspuns: Sunt foarte importante
întrucât toate economiile depind, într-un fel sau altul, de părerea și acțiunile acestora. Sunt depozitarii unor fonduri imense; astfel ele fac jocurile pe piața de capital; influen­țează costurile împrumuturilor, prin instituțiile de rating; direcționează cheltuielile de capital a tuturor țărilor, prin crearea de strategii,
uneori „false”, alteori „adevărate”; sunt instituții precum scaiul, greu scapi de ele.
 

Î: La începutul lunii octombrie a fost publicat punctul de vedere a unuia dintre șefii Direcției Afaceri Bugetare a Fondului Monetar Inter­național, Paolo Mauro. Care a fost mesajul său principal și cui i-a fost dedicat?
R: Este un punct de vedere subtil, fiind orientat spre Franța și Statele Unite ale Americii. În realitate suge­rează că este o problemă gene­rală atât a statelor din Uniunea Europeană, cât și a Americii, dar trebuie să reprezinte un obiectiv strategic a întregii lumi. Mesajul sună astfel: „Faceți investiții pu­blice, creați locuri de muncă și nu vă axați pe reducerea datoriei”.
 

Î: Este chiar o surpriză!!!
R: Cei „mari” pot să-și schimbe opiniile fără nici o consecință, nici politică, nici penală sau civilă. Până în prezent, unele țări, inclusiv România, erau certate pentru ne­luarea măsurilor necesare reducerii datoriilor proprii, a diferitelor defi­cite, iar acum ni se spune să nu ne concentrăm pe volumul acestora. (Cearta era îndreptată către țări, îndeosebi cele venite dintr-o econo­mie de comandă, în condițiile în care marile economii, dau exemplu Statele Unite ale Americii care au datorii, pe care dacă ar trebui să le plătească, nu ar avea voie să mă­nânce nimic mai bine de un an sau să nu cumpere nimic în acea perioadă). De altfel, până în perioade electorale totul este minunat, iar în campanii reiese că totul este o delațiune. (Vezi campania Trump, versus Biden sau la noi „noi versus noi”).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.