• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 21 Septembrie , 2018

Dialoguri virtuale / Poate interesează şi pe votant

Întrebare: În dulcea noastră tradiţie le­gis­lativă, până când nu se termină ping-pong-ul dintre cei care adoptă legile (Senat - Camera Deputaţilor) şi Preşe­din­ţie (în care e arbitrul neutru???), Curtea Constituţională nu fluieră sfâr­şitul meciului, proces numit „analiză democratică”, noile legi devin caduce sau efectul lor este blând ca o adiere de primăvară bineînţeles pentru economia românească?!

Răspuns: Cam din această categorie face parte şi Legea privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore.

Î.: Poate unii îşi pun întrebarea de ce trebuie să ne preocupe în detaliu o asemenea lege? Doar Marea Neagră este tărâm de extracţie de mulţi ani? Doar ne-am bătut cu ucrainenii pentru Insula Şerpilor şi am câştigat? Dar am primit umilinţa altor state, în acest an, că nu avem capacitatea de a ne gestiona cum trebuie resursele pe care le avem în Marea Neagră? Că avem stabilite nişte redevenţe învechite care nu ţin cu realităţile zilei?
R.: Tocmai de aceea!

Î.: Să lămurim unele sintagme din lege pentru a înţelege conţinutul ei?!
R.: Să analizăm noţiunea offshore aşa cum este prezentată în mai toate dicţionarele: O companie offshore este o societate înregistrată într-o țară sau într-un teritoriu dependent al unei țări cu legislație autonomă, dar care nu desfășoară activități economice pe te­ritoriul respectiv, deci nu obține profit în țara unde a fost înregistrată, ci în afara granițelor acelui stat. Consider că această definiţie lămureşte suficient importanţa temei.

Î.: Credeţi că mai are sens să ocupăm timpul cititorilor de a prezenta detaliile legii?
R.: Este necesar să-l studieze mai abitir cei care şi-au pus „ridicarea mâinii” în Parlament când au votat legea. Cu un mic amendament că, în conformitate cu varianta apărută pe site-ul oficial, pro­iectul de lege nu a fost semnat de ofi­cio­şii celor două camere ci de înlocuitorii acestora. Dar să încercăm să lămurim noi unele noţiuni pe care le folosim aproape zilnic şi să nu le încurcăm precum tricoul la plural.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.