• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 09 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Aprilie , 2016

Dialoguri virtuale / Parcă se vede o luminiţă la capătul tunelului

Întrebare: În România a existat un slogan des utilizat „RRR”, care din păcate a fost blamat ca fiind un rebut al economiei planificate. Cum se regăseşte în literatura de specialitate acest fost „RRR” în noul model economic?

Răspuns: Aşa cum am afirmat anterior un sistem de consum colaborativ se bazează pe trecerea bunurilor uzate (sau cumpărate şi nefolosite) de la proprietarul care nu le mai doreşte către cineva care le doreşte. Aceasta este o alternativă la metoda „reduce, refoloseşte, reciclează, repară” de tratare a deşeurilor.

 

Î.: În acest circuit de colaborare se plătesc bunurile?

R.: În anumite pieţe bunurile pot fi gratis, precum pe Freecycle sau Kashless. În alte pieţe bunurile sunt oferite la schimb sau vândute, precum pe eBay, craigslist sau uSell.

 

Î.: Este un sistem economic care utilizează doar active palpabile?

R.: Din definiţie acest sistem se bazează pe asocierea persoanelor cu nevoi sau interese asemănătoare ca să folosească în comun, sau să schimbe între ei şi active nepalpabile precum timp, spaţiu, competenţe sau bani.

 

Î.: Şi în România există platforme care ajută, îndeosebi, „specialiştii de tranşee”, dar şi studenţii de la frecvenţa redusă. Şi noi suntem înscrişi pe un traseu al viitorului, dar din cultura „războiului fiecare contra fiecare” nu-l afirmăm, de multe ori, fiindu-ne jenă de propriile succese?!

R.: Pieţele de educaţie sunt platforme care permit participanţilor să se înveţe unii pe alţii şi să câştige bani în acelaşi timp. Acest model nou este diametral opus modelului vechi educativ unde un învăţător/profesor cu certificare este singurul autorizat să înveţe pe alţii. În modelul nou oricine poate fi un „mini expert” într-o anumită arie şi să-şi împartă cunoştinţele cu alţii. Astfel se inundă piaţa cu educatori capabili şi se reduce costul educaţiei pentru toţi. Exemple includ: Italki, Study Soup sau Udemy.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.