• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 22 Decembrie , 2019

Dialoguri virtuale. Pâinea noastră cea de toate zilele (IV)

Întrebare: Ce spun disparitățile la nivel european?

Răspuns: Venitul net disponibil va­riază semnificativ între cele 42 de țări studiate: Liechtenstein, Elveția și Luxemburg au cea mai mare pu­tere de cumpărare medie, în timp ce Mol­dova, Kosovo și Ucraina se situează la polul opus. Șaisprezece dintre țările luate în considerare de studiu au o putere de cumpărare pe cap de lo­cui­tor peste medie, în timp ce douăzeci și șase scad sub media europeană. Ucraina ocupă ultimul loc cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 1.830 de euro.

Î.: Să mai reluăm încă o dată situația primelor zece țări fruntașe în ceea ce privește puterea de cumpărare și să analizăm de câte ori puterea lor este mai mare decât a mediei din Uniunea Europeană?
R.: Liechtenstein de 4,58 ori, Elveția de 2,85 ori, Luxemburg de 2,38 ori, Islanda de 2,23 ori, Norvegia de 2,02 ori, Danemarca de 1,78 ori, Austria de 1,63 ori, Germania de 1,61 ori, Finlanda de 1,53 ori, Suedia de 1,48 ori. Dacă este așa de bine în țările amintite, de ce Danemarca se lamentează de procentul cel mai mare a suicidului în Europa?

Î.: Putem să ne bucurăm puțin?
R.: Chiar dacă în creştere, puterea de cumpărare în România este printre cele mai mici din Europa, situaţia este asemănătoare celei din Ucraina, Bulgaria, Serbia, Bosnia - Herţegovina, Macedonia şi, parţial, Turcia.

Î.: Cum arată cifra de afaceri cu amănuntul?
R.: În privinţa cifrei de afaceri în retail, se anticipează o creştere de 2,1% pentru statele UE. Astfel, în timp ce creşterea valorii este de aşteptat pentru ţări precum Franţa, Spania şi Ungaria, situaţia pentru ţările cu rate scăzute de creştere va fi mai puţin favorabilă, din cauza inflaţiei în creştere. La nivel ge­neral, se poate arăta că ţările UE au avut o creştere cu 1,8% a cifrei de afaceri în retail, în 2019. În plus, din cauza efectelor cursului de schimb valutar, Marea Britanie a suferit o scădere a cifrei de afaceri de 4,2%, în euro. Poate că această cifră, în cazul Marii Britanii, va crește în preajma Brexit-ului, fiindcă britanicii se înghesuie în farmacii spre a se aproviziona cu medicamentele importate din Uniune Europeană și care se estimează că se vor scumpi foarte mult sau vor lipsi. Situația este similară și în cazul altor produse.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.