• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 26 Aprilie , 2022

Dialoguri virtuale. Nouriel Roubini și perspectiva imediată a economiei mondiale

(a doua parte)

Întrebare: Este bine să ne readucem aminte de criptomonede! Într-o lume în schimbare rapidă, probabil nu miră pe mulți apariția unor alternative la monedele cu care ne-am obișnuit?!                                                
Răspuns: Din păcate pentru mulți, inclusiv generațiile tinere, apariția unor alternative (fie în economie, fie în medicină etc.) creează probleme de adaptare, consumatoare de energie, care ar fi mai bine dacă s-ar valorifica într-o activitate creatoare de plusvaloare, dar, în același timp, corectează erorile situațiilor de monopol existente, așa este și cazul Bitcoinului.
Î.: Ce este Bitcoinul?
R.: Bitcoin este noul tip de monedă, apărută pe plan mondial, fiind o monedă virtuală, creată şi utilizată prin intermediul internetului, concepută de Satoshi Nakamoto. Oxford Dictionaries Online menţionează: Bitcoin este „o monedă digitală care nu este reglementată de o bancă centrală”. Este  o monedă nouă internațională, la care pot avea acces toți utilizatorii de internet şi a cărei valoare depinde chiar de numărul acestora şi de volumul mesajelor inițiate de aceștia şi valoarea tranzacțiilor efectuate. Nu vă speriați, în continuarea interviului o să lămurim, în detaliu, elementele de fond ale noii monede.
Î.: Cine este Satoshi Nakamoto?
R.: Poate întrebarea corectă ar putea fi cine este sau ce reprezintă alăturarea celor două cuvinte, întrucât nimeni nu știe dacă este o persoană sau un grup. Adevărul este că această monedă virtuală a făcut carieră în întreaga lume.
Î.: Când a apărut această monedă?
R.: De treisprezece ani, în 2009.
Î.: Care este substratul logic al Bit­coinului?
R.: Cel sau cei care au creat această monedă virtuală a/ au combinat câteva concepte, cum ar fi rețeaua de la egal la egal (peer-to-peer network) şi funcţiile hash (folosite pentru securizarea informației, autentificarea şi restricționarea accesului în sistemul informatic), cu invențiile sale, şi anume un sistem stimulativ inteligent pentru participanții la tranzacțiile cu bitcoin şi un mecanism antiinflație.
Dezvoltarea acestei monede digitale a fost generată de o serie de factori, mai mult sau mai puțin reali şi realizabili, între care şi neîncrederea generalizată în băncile centrale şi frica de confiscare a economiilor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.