• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Mai , 2022

Dialoguri virtuale. Nouriel Roubini și perspectiva imediată a economiei mondiale

 (a treia parte)

Întrebare: Acum să intrăm în detalii?!
Răspuns: Deci, Bitcoin este o monedă digitală, bazată pe un sistem open source. Sistemul open source presu­pune un program informatic cu sursă deschisă (open source software), dezvoltat de o singură persoană sau de o comunitate şi oferit utilizatorilor sub o licență liberă, care garantează accesul tuturor la codul – sursă.
Î.: Ce reprezintă codul – sursă?
R.: Cod – sursă (source code) este un termen din informatică şi reprezintă o colecție de instrucțiuni, specifică unui anumit limbaj de programare. Codul – sursă permite programatorului să comunice cu computerul folosind un număr bine definit de instrucțiuni.
Practic, este o versiune a unui software, scrisă cu caractere alfanumerice care pot fi citite de om, software-ul fiind scris original într-un limbaj accesibil doar calculatorului.
Î.: Vă rog să faceți o ultimă referință de ordin informatic cu privire la această monedă, fiindcă deja ne doare ca­pul de atâtea informații greu de înțeles pentru un neinițiat.
R.: Cine nu înțelege fondul problemei este într-o situație dificilă întrucât utilizează un instrument care, dacă nu este cunoscut, deși este util, poate deveni periculos. Deci, sistemul Bitcoin funcționează pe baza unei rețele peer-to-peer (p2p, de la utilizator la utilizator) şi criptografiei asimetrice.
Peer-to-peer înseamnă că nu există o autoritate centrală care emite bani noi sau urmărește tranzacțiile, aceste sarcini fiind administrate colectiv de rețea. Criptografia asimetrică utili­zează o pereche de chei asimetrice (publică şi privată). Termenul de „asimetric” provine de la utilizarea de chei diferite pentru a îndeplini două funcții opuse (criptare şi decriptare), fiecare fiind inversul celeilalte.
Î.: Cunoaștem prescurtările pentru leu, dolar, euro etc. Care este prescurtarea pentru Bitcoin?
R.: Bitcoinul este unitatea monetară a sistemului Bitcoin, prescurtarea uti­lizată pentru această monedă fiind BTC.
Î.: Unde vom ține aceste monede?
R.: Construcția monedei Bitcoin permite deținerea şi transferul anonim de valoare. Bitcoinii pot fi salvați pe un computer personal sub forma unui fișier – portofel sau pot fi stocați ca un serviciu de portofel al unei terțe părţi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.