• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Aprilie , 2022

Dialoguri virtuale. Nouriel Roubini și perspectiva imediată a econo­miei mondiale

Întrebare: Sunt personalități, în orice domeniu, ale căror apariții publice trezesc interes și suportă comentarii. O astfel de personalitate este Nouriel Roubini.
Răspuns: Nouriel Roubini s-a născut la 29 martie 1959. Este un  economist  american și profesor universitar al Școlii de Afaceri Stern (Leonard N. Stern School of Business) din cadrul Universității din New York care a prezis Criza economică mondială din 2007–2010 încă din anul 2005. S-a născut în Istanbul  (Turcia), într-o familie de origine evreiască, iar la vârsta de doi ani familia sa s-a stabilit la Teheran (Iran). Între anii 1962 și 1983, a locuit în Italia, unde a urmat studii economice la Universitatea Bocconi din Milano și apoi s-a mutat în SUA, unde a obținut doctoratul în economie internațională la Harvard, în 1988. Are cetățenie americană și vorbește patru  limbi: ebraică,  persană,  italiană și engleză.

Î.: Prin ce s-a remarcat profesorul Roubini?
R.: Într-un editorial publicat de The Guardian, a afirmat că guvernele și băncile centrale „creează condițiile pentru mama tuturor crizelor stagfla­ționiste de datorii în următorii câțiva ani”. Economia globală ar putea suferi o lovitură dublă brutală cauzată de stagnarea creșterii economice și majorarea prețurilor.

Î.: Ce afirmă profesorul de economie, poreclit „Dr. Doom” din cauza prognozelor sale sumbre, despre Rezerva Federală a Statelor Unite?
R.: Rezerva Federală a Statelor Unite și Trezoreria americană s-au bazat în ultimul deceniu, la fel ca alte instituții centrale din întreaga lume, pe politici fiscale și monetare foarte relaxate pentru a stimula creșterea economică. Acestea și-au continuat și exacerbat strategia respectivă în timpul pandemiei, cheltuind trilioane de dolari sub forma unor cecuri de asistență financiară și achiziții de obligațiuni, păstrând de asemenea dobânzile de referință aproape de 0. Aceste eforturi au dus la creșterea suplimentară a prețurilor acțiunilor, locuințelor și a altor bunuri și au încurajat împrumutarea agresivă, afirmă Roubini.

Î.: Care este părerea lui Roubini despre criptomonede?
R.: Roubini scoate în evidență entuziasmul cu privire la criptomonede, așa numitele „acțiuni meme” ca GameStop, companiile de achiziții cu destinație specială (SPAC) și vânzările cu amănuntul drept dovezi ale unei „exuberanțe iraționale”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.