• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 14 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Iunie , 2015

Dialoguri virtuale / Minunea economică din zilele noastre

Î.: Această infuzie de bani nemunciţi garantează succesul relansării economice?

R.: În unele ţări măsura a avut succes, este vorba de Statele Unite ale Americii. În alte cazuri nu, este vorba de Japonia. În cazul României, programul B.C.E. poate avea un impact pozitiv minor asupra pieţelor financiare.

 

Î.: Care sunt riscurile unei asemenea măsuri?

R.: Lenevirea guvernelor pentru a lua măsuri de restructurare economică, întrucât apar finanţări ieftine, garantate de infuzia de bani, repetăm, nemunciţi.

 

Î.: Concret, cum se va desfăşura programul B.C.E?

R.: Banca Centrală Europeană are intenţia de a cumpăra, în perioada martie 2015 – septembrie 2016, active financiare în valoare de 60 miliarde euro lunar.

 

Î.: În ce condiţii se va realiza această tranzacţie?

R.: BCE va cumpăra maxim 33% din datoria emisă de un singur emitent şi nu mai mult de 25% dintr-o singură emisiune, cu condiţia ca activele să aibă cel puţin doi ani şi cel mult treizeci de ani până ajung la maturitate. S-a hotărât de asemenea scăderea dobânzilor (deja foarte convenabile) la împrumuturile pe termen lung pe care BCE le oferă băncilor pentru ca acestea să poată finanţa economia reală.

 

Î.: Toate ţările din Uniunea Europeană au fost de acord cu acest program?

R.: Dacă sunt consecvente, Germania posibil să fi avut o altă părere. Unii analişti economici susţin această afirmaţie: „Reprezentanţii celei mai puternice economii a Europei au fost dintotdeauna împotriva „tipăririi de bani”, chiar după ce cumpărarea de active financiare a dat rezultate în Statele Unite şi pare a fi înviorat oarecum şi economia Japoniei. Aceasta deoarece (cum a declarat recent cancelarul Merkel) o asemenea acţiune ar putea oferi un alibi guvernelor din ţările în care economia reporneşte mai greu pentru a nu îmbunătăţi mediul fiscal şi cel concurenţial.

Faptul că Draghi a reamintit şi el rolul pe care îl joacă în succesul politicii monetare consolidarea fiscală şi reformele structurale (pentru a folosi o metaforă de pe malul Dâmboviţei bicicleta economiei nu poate merge cu o singură pedală) nu este decât o palidă consolare pentru Germania, întrucât în trecut vorbele lui au avut efect limitat asupra politicienilor. Măsurile luate de BCE vor duce la o creştere a aşteptărilor privind inflaţia şi apoi a nivelului inflaţiei şi să ajute la relansarea economică în zona euro chiar dacă nu imediat”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.