• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Octombrie , 2019

Dialoguri virtuale. Lupta murdară pentru profit (IV)

Întrebare: Se vorbeşte tot mai mult de iminenţa unei noi crize eco­nomice sau a unei recesiuni. Tema în discuţie şi recesiunea cuplate pot avea un efect dăunător cu mari implicaţii?!

Răspuns: Temerile că „războiul comercial va declanșa o recesiune sunt în creștere”, au spus eco­nomiștii Goldman Sachs într-o analiză, adăugând că „am mărit estimările privind impactul războiului comercial”. Econo­miștii Goldman Sachs Group Inc. sunt tot mai îngrijorați cu privire la riscul producerii unei recesiuni în SUA, pe măsură ce războiul comercial cu China se intensifică. Banca de investiții americană spune că nu se mai așteaptă la un acord comercial înainte de alegerile prezidențiale din 2020 și a redus prognoza de creștere pentru ultimul trimestru din acest an cu 0,2 puncte procentuale (până la 1,8%), estimând o reducere a cheltuielilor și investițiilor din partea companiilor.

Î.: Situaţia economică a Statelor Unite ale Americii interesează pe toată lumea. Războiul Americii cu mai toată lumea se suprapune peste războaiele hibride din mai tot mapamondul?!
R.: După ce președintele Donald Trump a amenințat că va aplica noi tarife Chinei, Beijingul a răspuns în 5 august a.c., prin stoparea importurilor unor produse americane și permițând yuanului să scadă la cel mai slab nivel din 2008. Administrația Trump a acuzat imediat China că este un manipulator valutar.
Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA și consilier economic al Casei Albe, a declarat recent că tensiunile comerciale crescânde riscă să ducă economia mondială spre prima recesiune din ultimul deceniu, investitorii solicitând politicienilor și bancherilor centrali să acțio­neze rapid pentru a schimba această tendință.
Riscul de recesiune în SUA este „mult mai mare decât trebuie și mult mai mare decât era acum două luni”, a spus el pentru Bloom­berg Television. „De multe ori poți să te joci cu focul și să nu ți se întâmple nimic neplăcut. Dar dacă o faci prea mult timp, până la urmă te alegi cu arsuri”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.