• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Octombrie , 2019

Dialoguri virtuale. Lupta murdară pentru profit (III)

Întrebare: Despre vulnerabilitatea unor state în procesul de import este dat exemplul Marii Britanii?

Răspuns: „Să ne imaginăm un atac militar convenţional combinat cu acţiuni cibernetice vizând companii şi cu operaţiuni de capturare a navelor comerciale, pentru perturbarea reţelelor esenţiale de aprovi­zionare. După cum descoperă Marea Britanie în prezent, reţelele de transport sunt esenţiale pentru economie, asigurând aprovizio­narea cu alimente, combustibil, medicamente şi componente industriale. Marea Britanie, spre exemplu, importă jumătate din necesarul de alimente. Dacă un singur element al reţelei de aprovizionare este blocat, sistemul nu mai funcţio­nează”, atrage atenţia editorialistul, oferind exemplul unui atac cibernetic care ar afecta sistemul de alimentare cu electricitate.

Î.: Putem să tragem nişte concluzii pentru situaţia actuală a Brexit-ului?
R.: Răspunsul vine de la sine văzând bătălia din Parlamentul Marii Britanii, referitor la ieşirea acestui imperiu din Uniunea Euro­peană. Lupta este internă, dar la fel de periculoasă pentru cetăţeanul de rând dacă se sistează pentru un moment importul din statele Uniunii Europene. Deja a început isteria aprovizionări în special în domeniul medicamentelor, dar nu numai.

Î.: Astăzi peisajul economic este mult mai complex decât în trecut. Greu se mai disting investitorii cu atât mai mult provenienţa lor naţională?!
R.: În articol se menţionează că multe companii ar putea concluziona că participarea la exerciţii militare pentru situaţii de criză este în interesul lor, dar altele ar putea crede că nu. În prezent, companiile au proprietari străini, uneori fiind deţinute prin aranjamente obscure. Unii proprietari s-ar putea afla în ţări care sunt competitori strategici, precum China ori Rusia.

Î.: Toate companiile pot participa la aceste exerciţii militare?
R.: Răspunsul de la punctul anterior trebuie de completat cu ideea că participarea la manevre militare poate să nu fie deschisă tuturor companiilor, forţele armate putând invita doar firmele cele mai importante.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.