• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 31 Ianuarie , 2022

Dialoguri virtuale. Lecția Uniunii Europene

(a treia parte)

Întrebare: Ce soluții/ remedii/ amânări există în situația în care aceste ținte nu sunt atinse până la finalul anului 2021? Care sunt termenele limită până la care vor trebui atinse?
Răspuns: Guvernul spunea la finele lui decembrie 2021: „Ministerele au realizat deja un plan accelerat de finalizare a jaloanelor și țintelor aferente trimestrului IV 2021. Așa cum am mai spus, vom avea îndeplinite 15 obiective, pentru un obiectiv Guvernul va promova un memorandum, iar pentru alte cinci se așteaptă avizele de la Comisia Europeană, aflându-se în prezent în dezbatere la Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții.
Este important ca ele să fie îndeplinite în cel mai scurt timp posibil și să fie evaluate de COM cu calificativul satisfăcător, astfel încât să fie transmisă, oficial, prima cerere de plată în trimestrul II 2022”.
Î.: Există riscul pierderii banilor din PNRR pentru neîndeplinirea la timp a acestor ținte?
R.: Comisia Europeană (COM) evaluează, cu titlu preliminar, fără întârzieri nejustificate, în termen de cel mult două luni de la primirea cererii, dacă au fost atinse în mod satisfăcător jaloanele și țintele relevante stabilite în decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a planului. Atingerea în mod satisfăcător a jaloanelor și a țintelor presupune că măsurile legate de jaloanele și țintele care anterior au fost atinse în mod satisfăcător nu au fost revocate de statul membru în cauză, iar în scopul evaluării se iau în con­siderare și acordurile de tip operațional.
Î.: Care sunt pașii următori?
R.: După ce evaluarea COM va fi pozitivă, aceasta adoptă o decizie de autorizare a plății contribuției financiare și, după caz, a împrumutului, în conformitate cu Regulamentul financiar. Pentru a pregăti această evaluare preliminară a primei cereri de plată până la transmiterea oficială a acesteia, COM a demarat deja un dialog informal pentru verificarea îndeplinirii prevederilor din Decizia de punere în aplicare a Consiliului a aprobare a PNRR.
Î.: Să inventariați țintele și instituțiile care au răspunderea îndeplinirii acestora.
R.: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor:
- C1. Managementul apei - R1. Consolidarea cadrului de reglementare pentru managementul sustenabil al sectorului de apă și apă uzată și pentru accelerarea accesului populației la servicii de calitate conform directivelor europene
- Intrarea în vigoare a modificărilor aduse Legii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006
 - Trimestrul 4 2021
 - Proiectul de OUG pentru modificarea Legii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006 se află în prezent în proces de avizare interministerială și a fost transmis Comisiei spre analiză.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.