• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Ianuarie , 2022

Dialoguri virtuale. Lecția Uniunii Europene

(a doua parte)

Întrebare: Câte din aceste ținte și jaloane au fost îndeplinite până acum?
Răspuns: Trebuie menționat că o bună parte dintre aceste ținte și jaloane presupun acte normative condiționate de funcționarea unui Guvern cu puteri depline. În aceste condiții, deși ministerele coordonatoare au demarat procedurile interne de elaborare, documentele nu au putut parcurge etapele de avizare înainte de a fi instalat un Guvern cu pu­teri depline, ceea ce explică o parte din aceste întârzieri.

Î.: Ce am realizat în trimestrul IV din 2021?
R.: Dintre obiectivele asumate pentru trimestrul al IV-lea din acest an au fost finalizate sau se află în procedură avan­sată de avizare 15 ținte și jaloane, iar în șase cazuri sunt realizate, în acest moment, toate procedurile.

Î.: Noi din „democrație” am înțeles „instrumentul dialogului” a vorbitului mult și fără folos. Cum stăm în cazul P.N.R.R.?
R.: Răspunsul Guvernului a fost ca de fiecare dată: Pentru demararea procedurii menționate la art. 24 din Regulamentul UE 2021/241, MIPE se află într-un dialog permanent cu COM pentru clarificarea și transmiterea documentelor justificative necesare pentru ca serviciile COM să considere îndeplinite în mod satisfăcător detalierile asociate acestor jaloane și ținte în conformitate cu Decizia de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării planului de redresare și reziliență al României.

Î.: Care era varianta optimistă a gu­vernanților?
R.: „Apreciem că toate cel 15 ținte aflate în stadii avansate se vor închide până la sfârșitul anului 2021, urmând ca restul să fie îndeplinite la începutul anului 2022. Precizăm că toate instituțiile implicate accelerează viteza de implementare conform unui calendar discutat cu COM, astfel încât România să poată transmite prima cerere de plată în trimestrul II 2022”.

Î.: Ce sancțiuni există dacă nu sunt atinse aceste ținte până la finalul lui 2021?
R.: În cazul în care, ca urmare a eva­luării, COM stabilește că jaloanele și țintele prevăzute în decizia de punere în aplicare a Consiliului nu au fost atinse în mod satisfăcător, se suspendă plata integrală sau parțială a contribuției financiare și, după caz, a împrumutului. Statul membru în cauză are posibilitatea de a-și prezenta observațiile în termen de o lună de la comunicarea evaluării Comisiei. Suspendarea se revocă numai în cazul în care statul membru în cauză a luat măsurile necesare pentru a asigura atingerea în mod satisfăcător a jaloa­nelor și a țintelor prevăzute în decizia de punere în aplicare a Consiliului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.