• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 07 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Iulie , 2016

Dialoguri virtuale / „Lebăda neagră” nu este chiar atât de rară în economie

Întrebare: Acum 15 ani apare cartea lui Nassim Nicholas Taleb „Fooled By Randomness” - într-o traducere aproximativă „ Induşi în eroare din întâmplare”. Cartea rămâne una din cele mai citite cărţi din ultimul deceniu. De ce această lucrare a stârnit atâta interes?

Răspuns: Ediţia din 2001 a fost percepută ca o carte care tratează evenimente financiare. Studiată, nu numai citită, relevă o subtilitate care depăşeşte zona financiarului, trimiţând lucrarea în zona filosoficului, stârnind interesul multora care au depăşit ignoranţa vulgului sau acelora care sunt satisfăcuţi de povestea Esmeraldei, în faţa televizorului, în poale cu o pungă de popcorn.

 

Î.: Cine este Nassim Nicholas Taleb?

R.: Nassim Nicholas Taleb este profesor de ingineria riscului la Institutul Politehnic al Universităţii New York, membru asociat la Institutul Jean Nicod din Paris şi expert în cercetare la Universitatea Oxford. A fost profesor invitat la Şcoala de Afaceri din Londra, profesor de ştiinţe ale incertitudinii la Universitatea Massachusetts din Amherst şi profesor adjunct de matematici la Institutul de Ştiinţe Matematice Courant de la Universitatea New York. A fost, de-a lungul timpului, membru în numeroase comitete cu renume internaţional.

 

Î.: Citindu-i biografia, remarci faptul că Taleb nu a rămas exclusiv în zona teoreticului!

R.: A lucrat în principal ca trader, până în 1993. Apoi, a deţinut diverse funcţii executive la Union Bank of Switzerland, Credit Suisse First Boston, Banque Indosuez şi CIBC-Wood Gundy. De asemenea, a lucrat pentru Bankers Trust şi BNP Paribas. Dar a activat şi independent, în cadrul Chicago Mercantile Exchange. A înfiinţat firma Empirica şi este consultant pentru compania Universa. Taleb a absolvit un MBA la Şcoala Wharton a Universităţii Pennsylvania şi deţine un doctorat în ştiinţa managementului, obţinut la Universitatea Paris.

Şi-a dedicat timpul studierii problemelor legate de noroc, incertitudine, probabilitate şi cunoaştere şi a construit trei cariere de un înalt profesionalism în jurul ideilor sale ca om de litere, ca trader şi om de afaceri, precum şi ca profesor universitar. Cărţile sale au devenit bestseller, înregistrând milioane de cititori şi fiind traduse în peste 30 de limbi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.