• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Septembrie , 2015

Dialoguri virtuale / Întreprinderile mici şi mijlocii pot salva economia românească?

Întrebare: La data de 26 mai a.c. a avut loc Conferinţa internaţională „Oportunităţi de finanţare pentru mediul privat. Marile investiţii” la care au participat personalităţi de seamă, precum Vittoria Alliata di Villafranca, Director DG Regio, Marius Nica, Ministrul Fondurilor Europene, plus o serie de reprezentanţi ai Autorităţilor de Management, ai băncilor comerciale şi companiilor private. Care sunt principalele mesaje?

Răspuns: În primul rând, să afirm de ce este importantă aceasta manifestare atunci când analizăm situaţia întreprinderilor mici şi mijlocii? Dacă marile investiţii se realizează, atunci şi sectorul I.M.M. are şanse să se dezvolte. Dar să vedem mesajele semnificative.

 

Angela Filote, şefa Reprezentanţei CE în România:

- Principala provocare pe care o avem acum la nivelul UE este ieşirea cu succes din criză. Am ieşit pe hârtie, acum trebuie să ieşim şi în realitate, în istoria personală a fiecăruia. Anul 2015 e foarte important - dăm drumul la finanţările 2014-2020.

- Este şi anul în care lansăm şi planul de investiţii propus de preşedintele Juncker, pe care sperăm să îl avem ca lege începând din iunie.

-  Facem o finanţare anticipată pe acest plan de investiţii (...) Mediul privat, marile companii, IMM-urile joacă un rol esenţial.

- Dacă ne uităm la previziunile de primăvară pe care le-am făcut recent, lucrurile sunt bune. (...) În România avem o creştere mai robustă decât la nivel UE prognozată pentru 2015, ceea ce va contribui la reducerea decalajului dintre această parte de Europa şi Europa Occidentală

- În România vedem şi un mediu macroeconomic stabil. Constatăm o uşoară scădere a şomajului, inflaţia rămâne la cifre foarte mici. Dar e nevoie de reformă structurală.

- Cuvântul reformă a căpătat o reputaţie proastă, mai ales pe parcursul crizei, dar, în opinia noastră, criza a apărut îndeosebi din lipsa reformelor structurale, nu pentru că au avut loc reforme structurale.

- Planul Juncker: Noi vom suporta prima pierdere într-un plan de investiţii. CE şi BEI s-au angajat să facă acest lucru pentru a-i încuraja pe investitori să facă acest prim pas într-un plan de investiţii

- Nu vrem să introducem criterii politice şi geografice

- Motivul pentru care încă se continuă negocierile este pentru că există opinii în cadrul celorlalte instituţii europene că ar fi bine să existe şi un criteriu geografic, aşa încât aceste investiţii să se ducă peste tot. Noi considerăm că piaţa reală nu funcţionează pe criterii politice şi geografice, ci pe economie reală.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.