• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 28 Iulie , 2019

Dialoguri virtuale. Încrederea poate genera profit?

Întrebare: Ar merita detalierea întrebărilor anterioare. Ce tip de cerinţe privind accesul pe piaţă pot fi impuse, conform Comisiei Europene?

Răspuns: Prestatorii de servicii ar trebui să fie obligaţi să obţină autorizaţii de licenţă de funcţionare doar în cazul în care este strict necesar pentru îndeplinirea unor obiective de interes public relevante. Ar trebui ca interdicţiile absolute ale unei activităţi să fie o măsură doar de ultimă instanţă. În cazul în care platformele acţionează doar ca intermediari între consumatori şi cei care prestează efectiv serviciul (de exemplu, serviciul de cazare sau transport), ar trebui ca ele să nu necesite autorizaţie sau licenţe.

Î.: Cine este responsabil, în cazul în care apare o problemă?
R.: Platformele colaborative pot fi exonerate de obligaţia de a răs­punde pentru informaţiile pe care le stochează în numele celor care oferă un serviciu. Totuşi, ele nu pot fi exonerate de răspundere pentru orice servicii pe care le oferă. Comisia încurajează platformele colaborative să continue luarea voluntară de măsuri pentru a combate conţinutul online ilegal şi pentru a spori încrederea.

Î.: Cum protejează utilizatorii le­gislaţia Uniunii Europene în domeniul protecţiei consumatorilor?
R.: Ar trebui să se asigure că toţi consumatorii să beneficieze de un nivel înalt de protecţie împotriva practicilor comerciale incorecte, fără a impune obligaţii dispro­por­ţionate pentru persoanele fizice care prestează servicii doar ocazional.

Î.: Care sunt regulile fiscale aplicabile?
R.: Prestatorii de servicii din cadrul economiei colaborative şi platformele trebuie să plătească impozite, la fel ca şi ceilalţi par­ti­cipanţi la economie. Impozitele relevante includ impozitul pe venitul personal, pe venitul unei întreprinderi şi taxa pe valoarea adău­gată. Se încurajează de Comi­sia Europeană simplificarea şi clarificarea aplicării regulilor fiscale din  cadrul economiei colaborative.

Î.: Dacă lucrurile sunt atât de clare, de ce atâta neînţelegere la noi?
R.: Fiindcă mai întâi se importă lucrurile/modelul de servicii şi pe urmă se încearcă să se reglemen­teze. La această întrebare pot răspunde mai calificat neoliberalii.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.