• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Martie , 2017

Dialoguri virtuale / Impactul alegerilor din Statele Unite ale Americii asupra economiei mondiale

(a doua parte)

Întrebare: Europa este conştientă de această situaţie?
Răspuns: Pare că nu, fiindcă încearcă
să-şi justifice propria neputinţă atunci când vorbeşte de problema refugiaţilor în loc să vadă că este vorba despre  o mi­graţie a popoarelor. Este un efect de bumerang împotriva noastră, care cândva i-am folosit pe aceştia şi bogăţiile lor să ne satisfacem dorinţele expansioniste. Aceştia nu mai suportă apăsarea celor care i-au opresat şi din nimicul pe care-l au făuresc instrumente de răzbunare.

Î.: Să vedem această problemă şi sub aspect demografic. Lumea civilizată, in­clusiv Europa, îmbătrâneşte, se vorbeşte de o viitoare criză a forţei de muncă, de incapacitatea sistemului de pensii de a mai susţine sistemul actual?!
R.: Până în secolul XVIII populaţia lumii a fost numeric relativ constantă. A urmat o creştere explozivă. Cei implicaţi au dorit şi au stimulat ca să aibă forţă de muncă tot mai ieftină şi, pe cât posibil, durabilă. Numai că acum nu mai este nevoie de ea. Dezvoltarea tehnologică a condus la situaţia în care pentru ceea ce se produce acum în industrie sunt suficienţi cincizeci de milioane de muncitori. În prezent sunt ocupaţi opt sute cinzeci de milioane. Se pune problema ce să se facă cu ei? Aproximativ trei miliarde de oameni au ajuns în situaţii limită. A fost distrusă natura din jurul lor, a fost dărâmată starea lor naturală, nu au şansa să devină nici producători şi nici consumatori. În schimb, proletariatul proliferează. (Originea cuvântului proletar provine din rădăcina cuvântului proliferare). Sunt unii care sprijină şi în pre­zent, şi o să sprijine şi în viitor, ca această mare de oameni să inunde Europa. 

Î.: Am vorbit de Statele Unite ale Ame­ricii, de impactul asupra economiei mondiale, de cauzele situaţiei actuale privind migraţia, dar să nu uităm că în ianuarie a.c. a avut loc la Davos întâlnirea anuală a marilor lumii: politicieni, economişti, lideri politici formali şi informali?!
R.: Între 17 şi 20 ianuarie a avut loc tradiţionala întâlnire care după unii ana­lişti a însemnat declanşarea unui adevărat război mondial economic.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.