• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Ianuarie , 2018

Dialoguri virtuale / Homo economicus cu două aripi

(partea a treia)

Întrebare: Cum au evoluat lucrurile?
Răspuns: Dar s-a întâmplat altceva. Chiar dacă asistăm la o modernizare, ceea ce s-a construit s-a realizat pe prin­cipii imorale, departe de ce propovăduia iluminismul.

Î.: Care erau căile vehiculate de iluminism pentru a-şi realiza obiectivele?
R.: Iluminismul a pornit pe două căi: modernizare tehnică şi modernizarea raporturilor sociale, respectiv pe fixa­rea lor pe principiul dreptăţii. 

Î.: În concret, ce s-a întâmplat?
R.: Astăzi, de această ultimă cale s-a uitat. Totul este dirijat spre dezvoltarea tehnică. Şi acest aspect este extrem de important, dar absolutizarea ei conduce la o distorsionare neacceptată a socie­tăţii şi creează premizele conducerii nedemocratice a societăţii.

Î.: Ce s-a întâmplat cu noţiunea de li­bertate?
R.: Tot aşa s-a degenerat şi noţiunea de libertate. Concurenţa liberă este deformată în ideea libertăţii exclusiv a elitei financiare (nu este vorba de majoritatea capitaliştilor români care doar mimează capitalismul) de a obţine prin mijloace „aşa-zis democratice” facilităţi de a obţine şi mai mulţi bani. În loc de cultura vieţii, pe care au clamat-o la începuturi, acum, mai repede are miros de putrefacţie (vezi tehnicile utilizate pentru a obţine bani, inclusiv prin metode ilegale şi chiar criminale).

Î.: Ce consideraţi, din punct de vedere economic, cultura vieţii?
R.: Cultura vieţii, din punct de vedere economic,  înseamnă ca individului să-i revină rezultatul muncii sale. Dar elita mondială nu este de acord cu acest lucru şi prin poziţiile pe care le ocupă în prezent se va opune oricăror mod­i­ficări în direcţia libertăţii clamate la început. Tot această elită a creat şi bulele economice care, sparte fiind, au declanşat atâta mizerie şi suferinţă, inclusiv în România.

Î.: Sunt opozanţi ai acestui fenomen?
R.: Şi în această direcţie au apărut structuri geopolitice potrivnice care încearcă alte orientări. Un exemplu ar fi gruparea BRICS (într-un interviu anterior am vorbit despre BRICS. Pare-se că acestei structuri încearcă să i se alăture şi alte state asiatice şi chiar din Orientul Mijlociu).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.