• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Decembrie , 2022

Dialoguri virtuale. Forumul de la Davos, elitele globaliste și amprenta de carbon

(a cincea parte)

Întrebare: Care au fost consecințele criticilor?
Răspuns: Probabil că și astfel de critici i-au făcut pe mulți lideri politici importanți să decidă, prudent, să nu se amestece cu miliardarii lumii într-un moment atât de dificil în plan economic. Au lipsit între alții Joe Biden, Boris Johnson, Emmanuel Macron, Mario Draghi. E drept, a fost cancelarul german Olaf Scholz,  iar Casa Albă l-a trimis totuși pe John Kerry, „țarul” luptei, împotriva Schimbărilor Climatice, dar acesta nu este luat prea tare în serios nici măcar la el acasă.     
Î.: Care au fost comentariile după absența multor lideri politici?
R.: Cotidianul The Guardian citează un fost ministru britanic care explică de ce tot mai multe figuri publice proeminente au început să creadă că prezența lor la Davos este mai degrabă contra-productivă: „a devenit totul ridicol, reuniunea a încetat să mai fie relevantă; vin în Elveția președinți de companii care zboară cu avioane private pentru a promite că vor planta milioane de arbori ca remediu împotriva carbonului”. În realitate, argumentul este subțire. Tot cu avioane private se venea la Davos și cu ani urmă, pentru a face același gen de promisiuni. Însă, vremurile și percepția publicului s-au schimbat dramatic între timp.
Î.: Ce afirmă stânga și dreapta occidentală?
R.: Elitele globaliste, pentru care Davosul este punctul nodal de inter­sec­ție, sunt văzute drept toxice, aro­gante, dominatoare și ipocrite, de ambele părți ale barierei ideologice. Criticile privindu-i pe participanți sunt în bună măsură îndreptățite. În timpul pandemiei, care a ruinat o mulțime de afaceri mici și mijlocii, averea mi­liar­darilor de pe planetă a crescut cu $5 trilioane, conform unui raport Oxfam. Dar pentru stânga radicală, neomarxistă, un curent aflat pe val în Occident, mai ales printre tineri, problema nu este globalismul în sine, ci faptul că sistemul de instituții pe plan național și global este construit pe ideea de capitalism și piață liberă, concepte pe care le consideră nocive și pentru planetă, și pentru omenire, preocuparea lor principală fiind „redistribuirea” bogăției. În debutul unui articol cu titlul sugestiv „Davosul a murit” este o fotografie în care câțiva tineri protestează împotriva WEF cu o pancartă pe care scrie „No Future for Capitalism”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.