• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Decembrie , 2022

Dialoguri virtuale. Forumul de la Davos, elitele globaliste și amprenta de carbon

(a patra parte)

Întrebare: Mai are rost Forumul Economic Mondial?
Răspuns: WEF este un forum pro-globalizare care anul acesta a avut loc într-o perioadă în care tendința mondială este una către de-globalizare, ceea ce pune sub semnul întrebării pe viitor chiar rostul reuniunii de la Davos. Pesimismul privind viitorul globalizării a fost împărtășit pe scară largă la reuniune. Vocile moderat optimiste au fost copleșite de pesimismul majoritar care nu se așteaptă la o reîntoarcere la situația din trecut, chiar dacă se va ajunge la un acord de pace în Ucraina.
Î.: Să fie vorba de o globalizare selectivă. Ce au afirmat participanții?
R.: Așa cum era de așteptat, parti­cipanții au deplâns aceste evoluții, chiar dacă unii au prezentat scenarii ceva mai optimiste vorbind despre o „re-globalizare”, adică o „globalizare mai selectivă, care să regândească fluxul global de bunuri, servicii, finanțe, informații și persoane”, între altele prin orientarea pronunțată către afaceri derulate în spații cu prieteni geopolitici. Un motiv major de preo­cupare este previzibila splitare, în timp, a sistemului financiar internațional, un efect al impactului severelor sancțiuni financiare impuse de Occident Rusiei.
Î.: Ce vor face deținătorii de resurse financiare mari?
R.: Ceea ce va face ca multe țări, instituții și persoane să dorească să-și plaseze resursele în afara sistemului financiar actual dominat de Vest. Rusia și China discutau deja, de ceva vreme, despre un sistem financiar internațional alternativ, dar sancțiu­nile aplicate Mos­covei legate de invazia din Ucrai­na ar putea grăbi lu­crurile.
Î.: Ce spun criticii Forumului de la Davos?
R.: În ultima perioadă, WEF a fost atacat constant și de la dreapta și de la stânga spectrului ideologic. Însă, în acest an, criticile au fost mai vehemente ca niciodată. De pildă CNN se întreabă dacă elitele mondiale chiar au sesizat că lumea s-a schimbat citându-l pe jurnalistul american Anand Giridharadas, autorul volumului „Winners Take All: The Elite Charade of Changing the World”, care critică dur ceea ce el numește o „clasă plutocratică de elită” spunând că ultimii doi ani au clarificat lucrurile, această clasă înfloritoare dorește, în esență, în ciuda discursurilor pe care le livrează despre binele comun, să prezerve un sistem defavorabil tuturor celorlalți.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.