• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Aprilie , 2022

Dialoguri virtuale. Fenomenul WOKE și economia

(ultima parte)

Întrebare: Într-o societate cu libertate de exprimare aproape absolută precum cea din Statele Unite nu sunt acestea forme legitime prin care societatea poate să pună presiune pe companii sau factorii de decizie pentru a sancționa anumite tipuri de comportamente?
Răspuns: Societatea nu pune presiuni, fiindcă nu este un om și e cam greu ca ea să facă presiuni; există o formulă care se petrece de regulă în rețelele de socializare unde, la semnalul cuiva, se adună o gloată care începe să anuleze ceea ce nu-i convine; la început nu este o chestie economică, ci una ideologică care după aceea devine una economică, fiindcă excluziunea asta socială are și efecte economice majore și intimidarea se produce prin excludere economică. Și femeile și populația americană de culoare și alte minorități, fie ele etnice, rasiale sau sexuale, nu numai că nu sunt ajutate de această mișcare, ci vedem cazurile unor femei care, de pe poziții feministe, sunt anulate.

Î.: Ajută într-adevăr mișcarea „woke” minoritățile și femeile?
R.: Absolut le ajută; capacitarea femeilor în general provoacă efecte pozitive, poate să fie citat Amartya Sen, laureat Nobel pentru Economie pe la sfârșitul anilor ’90, asta e una din descoperirile lui: cu cât mai mult capacitezi femeile în societate, cu atât se dezvoltă șansele de a avea o societate mai prosperă și mai pașnică.

Î.: Ar trebui să fim îngrijorați de fenomenul „woke?
R.: Trebuie să acceptăm realitatea. Este important să acceptăm ceea ce este și realitatea e că sunt mase de oameni nemulțumite de modul în care sunt tratate în general de către elite, iar, în general, elitele sunt albe, din anumite clase sociale, categorii; acești oameni nu sunt o „gloată”, sunt oameni care reacționează la nedreptate socială, iar nedreptatea socială este tot mai evidentă într-o societate, și-acum mă refer la nivel global, în care inegalitățile socioeconomice cresc foarte mult; avem oameni foarte bogați care își permit excursii pe Lună, în timp ce sunt milioane de oameni care efectiv mor de foame; aceste reacții sunt firești, trebuie doar să le ascultăm să vedem ce este în spatele acestor manifestări chiar dacă uneori ele sunt deconcertante. Putem să avem chiar reacții negative față de ele, dar ele ascund nemulțumiri și nedreptăți sociale care s-au acumulat de-a lungul timpului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.