• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Februarie , 2023

Dialoguri virtuale. Europa și criza energetică

(a doua parte)

Întrebare: China nu joacă niciun rol în această problemă?
Răspuns: Nu trebuie să excludem și faptul că aceste organizații neguvernamentale să fi fost preluate de chinezi, deoarece marele câști­gător al politicilor de decarbonare de până acum a fost China.

Î.: Cum joacă politicienii de la Bruxelles în această incertitudine: Uniunea Europeană, reunirea statelor naționale, suverane sau Statele Unite ale Europei, cu state care și-au delegat suveranitatea unui organism central necontrolabil?
R.: Condițiile uniformizatoare cerute tuturor statelor UE nu se pot aplica. S-a cerut reducerea treptată a emisiilor de gaze de seră. Acestea provin din arderea combustibililor fosili: în transport derivatele din petrol, în producerea de energie electrică și/ sau termică, gazul, cărbunele și derivatele din petrol. Chiar s-a pus și problema ca nuclearul să fie înlocuit. Înlocuitorii acestor combustibili au fost im­puși: soarele și vântul, uitând de biomasă, agrobiomasă sau de deșeurile solide urbane.

Î.: Gândirea de uniformizare la nivelul Uniunii Europene pare un eșec?
R.: Uniformizarea industriilor energetice ale țărilor membre UE nu a ținut seama de geografie: cererea de energie arată într-un fel în țările sudice, unde soarele produce mult mai multe ore de energie într-o zi decât în țările nordice. De asemenea, pe coastele Atlanticului sau a Mării Nordului sau a Mării Baltice sunt mult mai multe zile de vânt decât în pusta maghiară sau pe coasta Mării Negre. Fiecare țară are un mix de resurse energetice diferit. Știm că Polonia și Germania beneficiază de mari bazine carbonifere, că Norvegia și România dețin resurse de gaze. Majoritatea țărilor Europei nu au resurse semnificative de energie primară. De asemenea, într-un fel, este istoria și arhitectura industriei germane și în alt fel arată în Spania sau în fostele țări comuniste. De aici a rezultat construcția sistemelor de trans­port al energiei, sisteme care nu sunt construite pentru a suporta intermitențele regenerabilelor de care am amintit.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.