• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Aprilie , 2013

Dialoguri virtuale / Europa bolnavă şi bolnavii Europei

Întrebare: Este vreo cerinţă anume pentru ca să ţi se aloce fonduri comunitare destinate cercetării ştiinţifice?

Răspuns: O condiţie de bază, pe lângă ineditul temei propuse, este notorietatea. Aceasta se câştigă prin foarte multă muncă şi prin rezultate recunoscute pe plan internaţional. În acest loc, narcisismul nu are ce căuta. Nu tu trebuie să spui că eşti valoros, alţii trebuie să-ţi recunoască meritele. Ne aducem aminte că în şcoală ni se inducea ideea că toate marile descoperiri proveneau de la cuceritorii noştri, indiferent că erau cei de după cel de-al II-lea Război Mondial sau, în prezent, câştigătorii Războiului Rece.
 
Î.: După cum se cunoaşte, în toate cazurile, plata celor implicaţi în cercetare se asigură din fondurile alocate studiilor efectuate. Salariile mici să fie cauzele plecării în străinătate a valorilor tinere, dar nu numai?
R.: Şi aceasta este una din cauze. Întrucât în multe cazuri, rezultatele din cercetare fiind irelevante, câştigul nu poate fi compensat din surse atrase, acestea lipsind. Şi în marile laboratoare sau universităţi străine câştigurile salariale semnificative sunt constituite din finanţare bugetară şi majoritar extrabugetară.
 
Î.: Fiindcă am pornit de la alocarea sumelor pentru cercetare în Uniunea Europeană, care este o temă prioritară acceptată pentru perioada, până în anul 2020?
R.: Una din temele care a câştigat alocări de fonduri sunt cele legate de cercetările privind creierul uman, întrucât se consideră că şi cele mai mici descoperiri din acest domeniu reprezintă succese deosebite pentru omenire.
 
Î.: Din păcate, deseori, atunci când se stabilesc anumite priorităţi, se pleacă în primul rând de la bani şi nu de la cerinţele omului. Ce se poate spune în acest sens?
R.: Aşa este şi în cazul de faţă. S-a plecat de la considerentul că în prezent, în Europa, anual, se cheltuiesc 700 miliarde de dolari pentru medicamentele destinate bolilor psihice. Este de remarcat faptul că nu se alocă fonduri pentru determinarea cauzelor bolii, ci numai pentru medicaţia lor. După cum se ştie, aceste boli pot fi tratate, dar nu pot fi vindecate. În consecinţă, din nou vom rezolva ambalajul şi nu ne vom ocupa de conţinut.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.