• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 9 Aprilie , 2013

Dialoguri virtuale / Europa bolnavă şi bolnavii Europei

Întrebare: Care consideraţi că este motivul acestei abordări?

Răspuns: Banul. Se cunoaşte că, alături de industria de război, industria de medicamente este una din cele mai profitabile afaceri. Descoperirile care se aşteaptă să se facă vor deschide noi programe de fabricaţie pentru medicamente.

 

Î.: Care este suma alocată acestui program?

R.: Pentru programele de cercetare ştiinţifică, referitoare la bolile psihice, în următorii zece ani, la nivelul Uniunii Europene, se va aloca suma de 1,2 miliarde de euro. Proiectul se va numi “creierul uman“ şi la el vor lua parte 80 de echipe de cercetători. Niciodată nu s-a alocat o sumă aşa de mare din partea Comisiei Europene pentru vreun program de cercetare ştiinţifică.

 

Î.: Cum s-a ajuns la câştigarea      acestui proiect?

R.: Au participat la concursul de idei 23 de teme, din care au fost alese 6. Din lista scurtă, până la urmă, s-au ales două teme, printre care şi proiectul “creierul uman”.

În ultima perioadă s-a constituit o bază de date enormă , ca urmare a descoperirilor din domeniul fizicii şi chimiei, care pot fi aplicate şi în cunoaşterea mecanismului de funcţionare a creierului uman.

 

Î.: Este unanim recunoscut faptul că dezvoltarea I.T.-ului a pătruns în toate domeniile. Aici ce cuvânt a avut de spus ?

R.: Dezvoltarea calculatoarelor, permite simularea legăturilor care se realizează între celulele nervoase ale creierului uman. Prin metode tradiţionale, aceste relaţionări nu mai pot fi studiate. Pentru biologie, acest lucru este deosebit de important, întrucât simulările pe calculator descoperă lucruri care sunt imposibil de analizat prin metode clasice/tradiţionale.

Rezultatele date de calculator pot fi din nou trecute în biologie, care după testare, pot conduce la îmbunătăţirea softurilor de cercetare. Este un joc de dute-vino, care conduce la performanţe uluitoare, atât în biologie, cât şi în cibernetică.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.