• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 29 Martie , 2019

Dialoguri virtuale. După treizeci de ani

Întrebare: În serialele anterioare s-au prezentat Regiunile de dezvoltare, comparând situaţia acestora cu judeţul Maramureş, pentru a ne oferi posibilitatea situării reale a judeţului nostru în com­paraţie cu alte regiuni, dar şi cu celelalte judeţe din Regiunea de Dezvoltare Nord – Vest?!

Răspuns: Am considerat că ar fi un demers necesar pentru cei care doresc, pe baza de statistici oficiale,  să critice în sens pozitiv şi negativ adevărul despre Mara­mureş. Se cunoaşte că am intrat în deceniul nouă al secolului trecut cu mare handicap faţă de alte judeţe din ţară.

Î: Care era handicapul general şi cel special al Maramureşului?
R: Handicapul general, specific întregii ţări, a fost decapitarea în anul 1990 a conducerilor întreprinderilor economice, afirmându-se că cei care conduceau la acea vreme întreprinderile şi ins­tituţiile sunt de sorginte co­munistă (ce altceva puteau să fie?), acuzate fiind de incom­petenţă managerială şi de min­ciună (chiar aşa să fi fost în totalitate?).
Referitor la Maramureş, avea un specific similar doar câtorva judeţe din ţară, (Caraş – Severin, Olt), unde economia era bazată pe exploatarea resurselor naturale şi prelucrarea primară acestora. Pe aici, pe acolo apărând într-o pondere nesemnificativă şi alte întreprinderi care, în general, ofereau locuri de muncă femeilor.

Î: Ce ajutor şi dacă a primit vreun ajutor Maramureşul, de la guvern, întrucât a fost judeţul care, timp de decenii, a asigurat aurul şi alte metale neferoase economiei interne şi exportului României?
R: La începutul anilor ’90 s-a întocmit pentru două judeţe, Ma­ramureş şi Caraş – Severin, analize SWOT, care au sugerat că pentru Maramureş mineritul nu are nici un viitor, drept consecinţă subvenţiile pentru acest sector se stingeau încet, încet (măsură logică într-o economie de piaţă), însă cu consecinţe sociale dure­roase. Reeducarea forţei de muncă şi orientarea spre alte sectoare de activitate (care au apărut peste decenii) nu a fost pe măsura cerinţelor zilnice a oamenilor, care s-a văzut pentru maramu­reşeni prin pribegie în alte zări.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.