• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 August , 2020

Dialoguri virtuale. După câteva luni ce s-a schimbat? (IV)

Întrebare: Cea mai autorizată instituție financiară din România, Banca Națio­nală, ce afirmă despre situația prezentă și perspectivă?
Răspuns: Există bani cash suficienți pe piață.
Î.: Revista „Capital” a publicat un scenariu posibil pentru viitorul economic şi social, nu numai al României. Este extrem de interesant. Merită de prezentat!?
R.: Se pare că previziunile sunt pe cale să se împlinească. Mişcările sociale din Statele Unite ale Americii și din mai mul­te țări dezvoltate din Uniunea Europeană, confirmă previziunile. Pașii ar fi:
Pasul 1. Alianța dintre politic și mediul de afaceri. Primul are puterea, al doilea banii;
Pasul 2. Politicul oprește majoritatea afa­cerilor utilizând un pretext: se generează emoție și se generează astfel o criză eco­no­mică, urmată de o criză medicală. Me­dicalul domină spațiul mediatic. Politicul promite rezolvări financiare, IMM-urile speră, angajații stau acasă așteptând „lumina” de la politic;
Pasul 3. Oamenii se vor simți hipnotizați și amenințați. La început se acceptă orice privare de libertate. Oamenii din privat termină rezervele, încearcă să se adapteze, IMM-urile sunt pe butuci. În businessul mare unii cad, alții câștigă.
Î.: Paşii următori sunt pentru o posibilă perioadă „post traumă”, cu cedări și că­u­tări de „acar Păun”?
R.: Pare așa să fie. Numai că o să se gă­sească mai mulți acari, inclusiv populația care „nu este capabilă să înțeleagă impe­rativul timpurilor pe care le trăim”???
Pasul 4. După ce se termină rezervele, oamenii încep să ridice vocea. IMM-urile sunt destructurate. Afacerile mari, care susțineau politicul din etapele 1 și 2, se prind că salvarea nu mai vine sau vine puțin, prea târziu, și doar la unii. Apar în prim plan și alți vectori: sindicatele, partidele care nu sunt la guvernare. Situația se tensionează, atât medical cât și economic, discursul se ascute, nu mai este spațiu pentru logică și echilibru.
Pausul 5. Politicul ce reprezintă statul, cu și mai puţini bani și cu tot mai multe obli­gații, pe care le-a creat singur, schimbă barca, se aliază cu majoritate oamenilor ajunși la disperare. Economicul în locul medicalului în spațiul mediatic v-a căuta soluții de a găsi finanțare, care va veni la pa­chet cu condiții. Ca: tehnica de nego­ciere, pentru a impune „soluțiile salvatoare”, întâi va speria pe toți cetățenii și va începe să facă concesii. Va face apel la privați și la firme cu acumulări precedente.
Pasul 6. Parțiala revenire a țării şi a lumii la o viață economică, stagflația va fi noul coronavirus adus de intervenționalismul etatist: „stăm acasă”. Statul, mai marele „salvator” din perspectiva strict medicală, va afirma: au fost mai puţine victime decât ar fi putut să fie.
Î.: Ce rol o să-și autoimpună statul?
R.: La final, tot mai mulți vor fi depen­denți de stat. Cei mai mulți vor fi victime. Pe post de țap ispășitor va fi corona­virusul, care va dispărea ca și teroriștii din ’89. Va rămâne o constatare, o stare de fapt, o reconstituire, o investigare, o radiografiere, o analiză și un proces care este deja încheiat.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.