• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 August , 2020

Dialoguri virtuale. După câteva luni ce s-a schimbat? (III)

Întrebare: Să vorbim puțin de viitor și de prezentul reflectat în viitor!
Răspuns: Experții nu mai iau în considerare o formă de revenire rapidă. În orizontul lor văd o criză a cererii globale. Dar sunt și vești bune. Facilitățile de producție din China se apropie de o situație „îna­poi la normal”. Indicatorii internaționali ai activității economice nu se vor întoarce la nivelele anterioare.
Î.: Care este situația cu partenerul nostru strategic: Statele Unite ale Americii?
R.: Comisia avertizează că răspân­direa COVID-19 în SUA, țară cu cele mai numeroase cazuri de in­fecție, se va prelungi.
Î.: Se vorbește despre un al doilea val de criză. Care ar fi acela?
R.: Este posibil un al doilea val de efecte care poate fi produs de incertitudini și pierderi financiare care nu pot fi estimate în prezent. Pagubele sunt așteptate să treacă din economia reală în sectorul financiar. Guvernele vor trebui să aibă intervenții în acest sens.
Î.: Sunt estimate posibile măsuri extreme din partea guvernelor?
R.: Printre aceste măsuri, Comisia menționează posibila naționalizare a companiilor din sectoarele vitale, un pas necesar „cel puțin pe o perioada temporară”, dar ar fi și aten­ționarea Comisiei Europene asupra salvării companiilor împovărate „până la refuz” de credite neperformante.
Î.: Se cunoaște o recentă remarcă a Financial Times: istoria poate oferi indicii, care nu întotdeauna sunt îmbucurătoare.
R.: Într-un studiu, Federal Reserve of San Francisco arată studiind efectul a 12 pandemii, începând cu secolul XIV, că distrugerea de ca­pital și de nivel al forței de muncă generează valuri secundare macroeconomice care persistă 40 de ani.
Î.: Sunt deja situații care generează replieri față de deciziile inițiale. Dați câteva exemple.
R.: În ceea ce-i privește pe români: Ministrul Câțu a declarat că ia în calcul înghețarea salariilor, dar numai după o discuție cu premierul Orban. „Costul crizei” îl suportăm toți (afirmația a fost dată de 1 aprilie 2020, ora 11.43). Punctul lui de vedere este: solidaritate și prudență.
Austria a primit peste 200 de persoane - femei - pentru îngrijirea bă­trânilor în condiții de carantină. Mii de cetățeni români, muncitori sezonieri, sunt acceptați în țări din U.E., în perioada de carantină.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.