• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 23 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Noiembrie , 2016

Dialoguri virtuale / Droguri, bani şi puţină istorie

Întrebare: Cum a intrat în această istorie a drogurilor Şcoala de la Frankfurt? Cine este ea?

Răspuns: Şcoala de la Frankfurt este un grup de filosofi neo-marxist, format iniţial la Institutul de Studii Sociale de la Universitatea din Frankfurt, în anii 1920, şi continuat în SUA, după instaurarea  în Germania. Termenul Şcoala de la Frankfurt, aplicat acestui grup, este neoficial, ne-existând nicio instituţie cu acest nume. În prezent termenul se foloseşte şi pentru , al cărui director este .

 

Î.: Care sunt ideile propagate de ei?

R.: Filosofia lor s-a construit pe scrierile lui Hegel, Marx, Nietzsche precum şi a succesorului său radical, Martin Heidegger, care a transmis şi răspândit o mare parte din extremismul lui Nietzsche în secolul 20. Ştiinţele lor sociale s-au bazat pe Freud şi Weber dar şi pe teoriile revoluţionare ale comunistului italian Antonio Gramsci şi a socialistului ungur Georg Lukacs.

În cadrul Şcolii de la Frankfurt s-au pus bazele distrugerii programatice a Occidentului, de la credinţă la artă şi cultură.

 

Î.: Rog să ne prezentaţi câteva dintre personalităţile Şcolii de la Frankfurt…

R.: Printre membrii marcanţi ai acestei şcoli, oameni de ştiinţă, de altfel recunoscuţi, a căror opinii sunt des vehiculate, sunt: Theodor W. Adorno, Walter Benjamin, Erich Fromm, Jurgen Habermas, Axel Honneth, Franz Oppenheimer.

 

Î.: Care au fost proiectele de propagare a filosofiei lor?

R.: În cadrul proiectului Şcolii de la Frankfurt se hotărăşte să se încerce cocaina în campusurile universitare. În cadrul acestui program a funcţionat şi contractul încheiat cu formaţia Beatles, formaţie celebră, formată în anii 1960, cu arhicunoscuţii: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison şi Ringo Starr. În subsidiarul contractului s-a spus: „Voi o să cântaţi ce vă spunem noi şi voi o să aveţi un succes mondial”.

 

Î.: Este interesantă implicarea lui Adorno în acest experiment

R.: Adorno, care a fost şi muzician, a solicitat de la Beatles să cânte melodiile şi textele compuse de el, în care, subliminal, se inserau pasaje care stimulau consumul de droguri. Să amintim melodia, atât de cunoscută, „Yellow Submarin” care, în limba de flori, înseamnă drog.

John Lennon declara în anii ’60: „Mi-am vândut sufletul diavolului”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.