• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Noiembrie , 2016

Dialoguri virtuale / Droguri, bani şi puţină istorie

Întrebare: Imperiile care domină sau încearcă să domine la un moment dat lumea, lume în permanentă extincţie, vor să dirijeze tot ce-i palpabil şi mai nou şi nepalpabil în societate?!

Răspuns: Să amintim înfiinţarea a două companii: Compania olandeză şi cam în acelaşi timp engleză a Indiilor de est, secolul XVII, la care devin nu numai participanţi la afacere ci şi iniţiatori, organizatori, acţionari, germenii concreţi ai EF.

 

Î.: Lupta pentru supremaţia comerţului cu droguri a început cu războaie?!

R.: Să începem cu cele două războaie ale opiului din China, Primul (1829 – 1842), al Doilea (1856 – 1860). Europenii, iniţiatorii războaielor, erau în conflict cu o ţară imensă ca teritoriu, China, suficient de dezvoltată din punct de vedere economic, dar slab dotată din punct de vedere militar. Dinastia conducătoare a acelei perioade, conştientă de incapacitatea ei de apărare, s-a simţit obligată

să-şi deschidă graniţele faţă de invazia de mărfuri venite din occident, respectiv comerţul liber, pentru a se dota militar, prin importul de armament.

China a permis ca opiul realizat ieftin în India să intre în ţară şi prin aceasta premergătorii EF au reuşit să inunde China cu opiu, morfină, heroină, astfel că o treime din populaţia Chinei a devenit dependentă de consumul de opiu. S-a realizat o afacere uriaşă, astfel ca EF, cu banii strânşi, a reuşit să cumpere, inclusiv, guverne.

 

Î.: Pe lângă India, locaţia iniţială a producerii opiului, au apărut şi alte zone de producţie!?

R.: Condiţiile militare, economice şi conjuncturale, inclusiv războiul din Vietnam, au creat posibilitatea înfiinţării unor culturi vaste de opiu în triunghiul Burma, Laos  şi, parţial, China.

 

Î.: Cum s-a ajuns în această situaţie?

R.: Se cunoaşte istoria războiului civil din China. Era războiul dintre Mao Zedong (1893 – 1976), cu armata lui „roşie” şi Ciang Kai-Shek (1887 – 1975), comandantul Kuomintang (formaţiune politică naţionalistă, primul partid politic chinez, după model occidental, fondat în 1921).

Mao Zedong a reuşit să rupă în două Kuomintang-ul, o parte din trupe a fugit în Formoza, Taivanul de astăzi, şi a format guvernul civil al Republicii chineze, cealaltă parte a trupelor a rămas izolată în zona sudică a Chinei, respectiv în triunghiul: Burma, Laos şi China de sud.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.