• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Iunie , 2017

Dialoguri virtuale / Din „puţul gândirii” fiscale

Întrebare: Este o birocraţie suplimentară faţă de situaţia din prezent. Am înţeles că vor fi consultanţi fiscali care vor ajuta contribuabilul să se descurce în această hârţo­gărie. Ce să reţinem despre ei?
Răspuns: Consultantul fiscal va fi o persoa­nă de specialitate care va gestiona toate problemele fiscale ale unei gos­podării.
Principalele sale atribuţii vor fi: comple­tarea declaraţiei anuale de venit pe gos­podărie, în numele membrilor gospo­dăriei; depunerea declaraţiei anuale de venit global;  efectuarea plăţilor tuturor obliga­ţiilor fiscale ale membrilor familiei către admi­nis­traţiile şi instituţiile pu­blice centrale sau locale; va face reco­mandări privind gestionarea econo­miilor sau plasamentul acestora în diverse forme de investiţii (conturi de economii bancare, plasamente pe bursă etc.)

Î.: Cine o să-i plătească pe consultanţii fiscali?
R.: Plata lor va fi asigurată de către Gu­vern, după modelul medicilor de familie. Consultanţii vor avea trei surse de venit (care îi pot asigura o sumă totală de până la aproximativ 10.000 lei/lună).

Î.: Cum se vor aronda consultanţii fiscali pe gospodării şi până la ce dată?
R.: Până cel târziu la data de 1 decembrie 2018. La sediile şi pe site-urile primăriei din localitate va fi afişată lista con­sul­tanţilor fiscali din localitate. Până la data de 1 decembrie 2018, fiecare familie va putea să îşi aleagă unul dintre con­sultanţii fiscali arondat la localitatea de domiciliu. După această dată, arondarea se va face aleatoriu prin calculator. O familie are libertatea de a opta între mai mulţi consultanţi fiscali, însă doar din lista localităţii de domiciliu. Nu poate opta pentru consultanţi din altă localitate.

Î.: Unde  o să-şi desfăşoare activitatea consultantul fiscal?
R.: Consultantul va lucra după acelaşi model ca şi medicul de familie. Va avea un cabinet propriu şi un program zilnic fix, în cadrul căruia va acorda consultaţii pentru gospodăriile pe care le are în gestiune. În cadrul acestui program poate primi bonurile fiscale, poate face plăţi, poate completa declaraţiile fiscale etc.

Î.: Aţi prezentat filosofia şi măsurile de implementare ale impozitului pe gos­po­dărie. Aş dori să-mi răspundeţi la întrebarea dacă Dumneavoastră vă place acest sistem de impozitare?
R.: Dacă va fi aplicat în spiritul celor susţinute de promotorii legii, răspunsul meu categoric este  DA. De altfel, nu am fi pri­mul stat din lume care procedează în acest fel.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.