• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Mai , 2017

Dialoguri virtuale / Din „puţul gândirii” fiscale

(prima parte)

Întrebare: În ultima perioadă ecranele televiziunilor au fost ocupate de perso­naje docte şi „părerişti” care filosofează asupra necesităţii schimbării sistemului de impozitare din ţara noastră. Se stabilesc noi sintagme, noi instituţii,  terme­ne de aplicare, responsabilităţi, efecte economice, efecte juridice?!
Răspuns: Într-adevăr, sistemul de impo­zitare propus aduce, în cazul aplicării lui, pe lângă modificări conceptuale şi o totală altă responsabilitate a persoanelor şi agenţilor economici faţă de stat dar şi faţă de fiecare persoană fizică sau ju­ridică, în parte, faţă de propria existenţă. Va urma o totală altă raportare faţă de ban, o altă cultură a banilor şi a circuitului lor în economie şi în gospodărie.

Î.: Atât Ministerul Finanţelor, cât şi cel al Muncii au postat pe site-ul lor princi­piile acestui sistem de impozitare, încercând să ne lămurească de necesitatea implementării lui şi de avantajele care rezultă în urma aplicării. Am discutat cu mai mulţi profesionişti în ale fiscalităţii şi părerile au fost împărţite, cum este normal să fie într-o societate demo­cra­tică, dar toţi au ajuns la un numitor comun, respectiv că această legislaţie aminteşte de un sistem care a mai fost aplicat în România?!
R.: Într-adevăr, se doreşte revenirea la sistemul aplicat până în anul 2005, cel al impozitului global. Mulţi dintre eco­nomişti consideră că din punct de vedere birocratic acel sistem era un „calvar”. Susţinătorii noului sistem ne liniştesc prin faptul că vom avea acces la consultanţi fiscali, un fel de „medici fiscali”, care ne vor ajuta să nu „păcătuim”. Alţi specialişti privesc noile prevederi ca o mască pentru un impozit progresiv.
Pesimiştii afirmă că dacă acum vedem pe ecrane personaje importante plimbate cu cătuşe prin faţa camerelor de luat ve­deri, după aplicarea noului sistem de impozitare, actorii cei mai numeroşi vor fi micii contribuabili.

Î.: Să nu-i spunem impozit pe venitul global ci venitul pe gospodărie. În fond, cum se doreşte să fie stabilită gospodăria şi patrimoniul ei? 
R.: Conform Ministerului Finanţelor, Gospodăria este grupul alcătuit din una sau mai multe persoane fizice înrudite sau neînrudite, care au un patrimoniu comun pe care îl administrează împreună din punct de vedere economic şi financiar şi locuiesc/nu locuiesc efectiv la acelaşi număr cadastral. Iar patrimoniul lor reprezintă totalitatea drepturilor şi a obligaţiilor cu valoare economică, precum şi a bunurilor mobile şi imobile la care se referă aceste drepturi, care aparţin uneia sau mai multor persoane fizice.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.