• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 14 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Mai , 2014

Dialoguri virtuale / De unu aprilie

Întrebare: Cât se va „îngrăşa” bugetul statului în urma acestor majorări?

Răspuns: Potrivit calculelor anunţate anterior, acciza pe carburanţi va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei.

 

Î.: Ce se gândeşte guvernul să facă cu aceşti bani?

R.: Se cunoaşte că a fost o întreagă tevatură cu destinaţia acestor sume. Argumentarea a fost că sunt necesari pentru construcţia de noi autostrăzi.

 

Î.: În acest joc intră nu numai populaţia ci şi cei care comercializează aceste produse şi transportatorii. Ce spun aceştia?

R.: Reprezentanţii Rompetrol şi ai Petrom estimau, în februarie, că majorarea accizei va determina scăderea vânzărilor de benzină şi motorină cu 1%-3% în primele trei luni de la aplicarea acestei modificări, după care consumatorii ar urma să se obişnuiască şi să revină la consumul anterior. Nu aşa că este o veste bună…?

 

Î.: Am înţeles că transportatorii vor beneficia de recuperarea parţială a pierderilor cauzate de aceste majorări?

R.: Din afirmaţii, transportatorii corecţi, care îşi desfăşoară activitatea legal, vor beneficia de o restituire de 4 cenţi din cei 7 cenţi, sumă care va fi achitată trimestrial şi pe baza facturii de achiziţionare a carburantului. Se pare că această soluţie este acceptată de transportatori. Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) a comunicat anterior că recuperarea unei părţi din acciza pentru carburanţi plătită de transportatori trebuie să se facă într-un mod simplu şi eficient, urmărind modelul taxei pe valoarea adăugată (TVA). Transportatorii susţin că prin metoda propusă de ei atât statul, cât şi firmele din domeniu pot avea o evidenţă clară a sumelor care fac obiectul returnării.

 

Î.: Ce se întâmplă cu alţi purtători de energie?

R.: Preţul gazelor naturale s-a scumpit, de la 1 aprilie 2014, cu 2% pentru consumatorii casnici. Este un proces de scumpire care va mai continua.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.