• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 August , 2020

Dialoguri virtuale. De la lamentare la exultare (II)

Întrebare: Care a fost dinamica deficitului în primele luni din 2020, comparativ cu anul trecut?
Răspuns: În primele cinci luni ale acestui an, deficitul bugetar s-a si­tuat la 38,84 miliarde lei (3,59% din PIB), în timp ce în primul semestru din 2019 a fost de 19,96 miliarde de lei, respectiv 1,94% din PIB.

Î.: Cum este explicată, pe elemente constitutive, creșterea deficitului?
R.: Creșterea deficitul bugetar afe­rent primelor șase luni ale anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, este explicată, pe partea venituri, după cum urmează:
- evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-mai, ca urmare a amânării plății unor obli­gații fiscale de către agenții economici pe perioada crizei (10,2 mld lei);
- creșterea cu 2,94 mld lei a restituirilor de TVA, față de nivelul aferent perioadei ianuarie-iunie 2019, pentru susținerea lichidității în sectorul privat;
- bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinde­rilor, în valoare de 0,25 mld lei.

Î.: Dar în domeniul cheltuielilor?
R.: Pe partea de cheltuieli, față de creșterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor de investiții cu 3,79 mld lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 5,86 mld lei.

Î.: Care au fost veniturile bugetului general consolidat în acest an?
R.: Veniturile bugetului general consolidat au însumat 146,25 mld lei în primul semestru al anului 2020, în scădere cu 1,6% față de nivelul încasat în perioada cores­punzătoare a anului trecut. Exprimate ca pondere în PIB estimat, veniturile bugetare au înregistrat o reducere de 0,5 puncte procentuale (an/an).

Î.: Cum se justifică aceste reduceri?
R.: Răspunsul oficialilor este standard: cauzată în principal de con­tracția încasărilor nete din TVA (ca urmare a rambursărilor mai mari de TVA și a amânării plății obligațiilor fiscale) și de cea a veniturilor nefiscale.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.