• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 10 August , 2020

Dialoguri virtuale. De la lamentare la exultare (I)

Întrebare: În atmosfera creată de pandemie mai că nu mai încape vreo discuție pe teme economice. Printre cifre legate de morți sau infectați cu COVID-19 s-a strecurat un comunicat al Ministerului Finan­țelor!?
Răspuns: Este interesant că primele idei ale comunicatului se referă la explicații referitoare la nerealizări, deși toată lumea cunoaște motivul de bază: închiderea temporară și aleatorie a activităților economice, începând cu luna martie 2020???. Comunicatul sună astfel: „Deficit bugetar de 4,17% în primele șase luni. Mai mult de jumătate e generat de facilitățile fiscale și cheltuielile generate de criza COVID-19”.

Î.: Pentru cei interesați ar fi bine să intrăm într-o analiză în detaliu?!
R.: Execuția bugetului general consolidat în primele şase luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 miliarde lei (4,17% din PIB), Potrivit unor estimări ale oficialilor Ministerului Finanțelor Publice, anul 2020 se va încheia cu un deficit bugetar de 6,7% din PIB. Problema nu este dimensiunea acestui deficit ci cât de finanțabil este.

Î.: De multe ori și de către mulți, unii foarte îngrijorați, își pun întrebarea finanțabilității deficitului bugetar?!
R.: Un răspuns sec ar fi: Bani sunt și în interiorul și în exteriorul țării. Problema este costul împrumutului. Dacă privim gradul de îndatorare a României nu ar trebui să ne facem griji. Stăm cu mult mai bine decât țările din Uniunea Europeană, să nu mai amintim de Statele Unite ale Americii, care sunt datori vânduți.

Î.: Și atunci de unde-i această semi-panică?
R.: De la modalitatea de exprimare a politicului, atât în extern cât și în intern, prin lipsa de predictibilitate, inconsecvență legislativă și comunicațională.

Î.: Cum ni se comunică justificarea deficitului?
R.: Precizările Ministerului Finan­ţelor Publice sună astfel: „Mai mult de jumătate din deficit, respectiv 23,04 miliarde lei (2,13% din PIB), este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efec­telor epidemiei de COVID-19”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.