• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 05 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 7 Octombrie , 2014

Dialoguri virtuale / De-ale noastre şi nu numai

Întrebare: Oare mai merită să reamintim disputa, de ceva vreme, pe tema situaţiei economice actuale a României, mai concret, a faptului că România este sau nu este în recesiune?

Răspuns: Atât de mult s-a vorbit şi se vorbeşte pe această temă încât, încet, încet, devine neinteresantă. Aceasta este o practică ştiută de adormire în faţa realităţilor care ne înconjoară şi care ne definesc existenţa cotidiană. Deci merită.

 

Î.: Atunci să facem un remember!?

R.: Apare, aproape concomitent, în media românească o afirmaţie triumfalistă că economia are realizări foarte bune şi ştirea Institutului de Statistică a Uniunii Europene (Eurostat) că România a intrat din nou în recesiune. Cine ce să înţeleagă?

 

Î.: Să vedem cifrele şi ştirile aferente!?

R.: Unele ziare şi posturi de ştiri titrau: „Cea mai neagră veste pentru România” şi argumentau acest lucru cu următoarele date:

- Economia a intrat în recesiune, după ce două trimestre consecutive (Trimestrul 1 şi Trimestrul 2 din 2014) au înregistrat contracţie economică;

- Economia României a scăzut în trimestrul 2 cu 1% faţă de trimestrul 1, şi cu 0,2% în trimestrul 1 2014, faţă de trimestrul 4 din 2013.

- Informaţia privind scăderea cu 0.2% a fost dată oficial doar de Eurostat în comunicat, INS trecând informaţia sub tăcere.

- Informarea iniţială a INS privind evoluţia T1 2014 faţă de T4 2013 a fost de creştere economică de 0,1%, dar între timp a avut loc o revizuire a datelor, revizuire care a confirmat scăderea economică.

 

Recesiune tehnică înseamnă existenţă a două trimestre consecutive cu scădere economică.

 

Î.: Dacă nu vrem să ne cantonăm în cifre, de ce am intrat în recesiune?

R.: Teoretic, Produsul Intern Brut, celebrul deja PIB, a fost influenţat negativ prin: încasări din TVA ( Taxa pe Valoarea Adăugată ) aproape constante în termeni reali; sub ţinta asumată; investiţii mai mici; cheltuieli publice mai mici şi deficit comercial în creştere. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.