• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 02 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 22 Octombrie , 2014

Dialoguri virtuale / De-ale noastre şi nu numai

Întrebare: Există explicaţii care infirmă situaţia negativă prezentată de statistică?!

Răspuns: Surse guvernamentale susţin că scăderea economică din primele două trimestre este doar un efect statistic şi se datorează nivelului prea ridicat la care a ajuns PIB la finalul anului trecut. Pe înţelesul tuturor ar fi că umbra merge mai repede decât subiectul umbrei. Nota bene: Faptul că un an agricol excepţional (2013) poate afecta atât de mult dinamica PIB este un lucru îngrijorător, care demonstrează dezvoltarea primitivă a „capitalismului” românesc.

 
 

Î.: Care sunt influenţele pe piaţa muncii a intrării în recesiune a economiei româneşti?

R.: Eurostat aduce încă o veste proastă pentru economia României: după anunţul privind intrarea în recesiune, institutul de statistică al UE arată că numărul angajaţilor în România a scăzut în trimestrul 2 din acest an (lunile aprilie - mai - iunie) cu 3,1% faţă de perioada similară a anului trecut. Este cea mai mare scădere dintre toate statele UE.

 

Î.: Care este situaţia pieţei muncii în ţările Uniunii Europene?

R.: Din comunicatul Eurostat reiese că următoare mare scădere s-a înregistrat în Cipru (-1,4%), în timp ce performerele au fost Ungaria (creştere de 3,1% faţă de anul trecut) şi Marea Britanie (2,7%). Creşterea medie în UE a angajărilor pe trimestrul doi din 2014 faţă de trimestrul 2 din 2013 a fost de 0,7%. Potrivit statisticii europene, în al doilea trimestru din 2014 în UE erau angajate 224,9 milioane de persoane.

 

Î.: Cum să facem ca să o ducem mai bine şi să nu o lăsăm pe Baba Safta să rezolve, de exemplu, deficitul balanţei externe?

R.: Reţeta îmbogăţirii constă în relaţia în care producţia nu poate creşte decât prin economisire şi acumulare continuă de capital, care să permită inovaţia şi creşterea productivităţii proceselor economice; desigur, investiţia judicioasă, deşteaptă şi prudentă este necesară, altminteri risipim tot capitalul adunat – aşa cum s-a întâmplat în bună măsură în timpul comunismului sau al anilor de boom economic. Este problema de guvernare, dar şi de educaţie.

 
Î.: Care sunt predicţiile pentru România şi în general?

R.: Este îndoielnic că în acest an creşterea PIB-ul României va depăşi 2%. Pe plan global, economia suferă, în special ţările europene dezvoltate lâncezesc sub povara imenselor datorii şi investiţii eronate din trecut.

 
Î.: Se poate trage o concluzie?

R.: Oficial ne merge rău, neoficial, multă lume îşi renovează locuinţa, îşi mai construieşte un gard… Deci este bine în recesiune!!!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.