• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 14 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Mai , 2014

Dialoguri virtuale / De 1 aprilie

Întrebare: Toata lumea va plăti mai mult pentru consumul de gaze naturale?

Răspuns: Nu. Guvernul a adoptat o ordonanţă care menţine preţul de referinţă la gaze pentru consumatorii industriali la nivelul din ianuarie şi hotărârea care stabileşte volumul de energie regenerabilă subvenţionată.

Deci, plătesc mai mult doar cetăţenii, pentru consumul casnic, conform unei mai vechi convenţii cu Fondul Monetar Internaţional, care doreşte alinierea preţurilor gazelor naturale, până în 2017, la nivelul celor din restul ţărilor din Uniunea Europeană.

 

Î.: Nu aveţi şi o veste bună?

R.: Deocamdată nu creşte preţul la energia electrică. Subliniez, deocamdată…

 

Î.: Care sunt veştile pentru fumători?

R.: Românii plătesc mai mult şi pentru ţigări de la 1 aprilie, astfel că un pachet costă cu 30-50 de bani în plus, datorită majorării accizei totale de la 81,78 euro/1.000 ţigarete la 84,37 euro/1.000 ţigarete.

 

Î.: Citim în nota de fundamentare ataşată proiectului de Hotărâre de Guvern privind creşterea accizelor. „Se observă o scădere a procentului accizei ad valorem, raportată la preţul de vânzare cu amănuntul şi o creştere a nivelului accizei specifice - componenta fixă a accizei totale, ceea ce este în concordanţă cu principiul consolidării fiscale, fapt care asigură un nivel de colectare a veniturilor la buget mai ridicat şi fix, indiferent de preţ”. Ce o mai fi şi această acciză „ad valorem”?

R.: Pentru ţigarete, acciza datorată este egală cu suma dintre acciza specifică şi acciza ad valorem. Acciza ad valorem se calculează prin aplicarea procentului legal asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum.

 

Î.: Care este scopul acestor filosofii fiscale în domeniul ţigărilor?

R.: Simplu, o astfel de măsură are efect cu precădere asupra ţigărilor mai ieftine şi acţionează în direcţia apropierii preţurilor spre cele din cate-goria premium.

 

Î.: Cum să încheiem acest interviu?

R.: Cu speranţa că o să rezistăm la noile presiuni fiscale care vor urma.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.