• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Mai , 2018

Dialoguri virtuale / Cum a început?

Întrebare: Povestea nu s-a oprit aici?!

Răspuns: Rebeliunile au fost reprimate brutal de către poliţie. Poliţia a fost considerată, prin intervenţiile ei, ca  fiind „comunistă”.
În Kant, SUA au fost ucişi de către Garda Naţională patru studenţi.

Î.: Este perioada când americanii se re­trag din Vietnam. Cum au reacţionat ti­nerii la această măsură a Administraţiei?
R.: Cei mai mari duşmani ai războiului erau tinerii întorşi din Vietnam. Se întorceau din Vietnam cu mâinile mânjite de sânge. Patriotismul „orb” al Statelor Unite ale Americii a condus ca tinerii să-şi arunce medaliile, acele simboluri care erau atât de importante la un moment dat.

Î.: Care a fost atmosfera generală?
R.: A fost pusă sub semnul de întrebare autoritatea statului, a părinţilor, a şcolii şi, în general, a tuturor instituţiilor.
Energia protestatarilor s-a îndreptat spre obţinerea egalităţii negrilor.

Î.: Ce se întâmpla în artă?
R.: Tinerii dictează stilul în artă: design şi sex este sloganul lor. Ce era interzis până în 1968 devenea normal. Cei ce se manifestau în această direcţie erau numiţi avangardişti. Deci doleanţele tinerilor au început să fie ascultate.

Î.: Ce se întâmpla, pe lângă Statele Unite ale Americii, în lume?
R.: În anul 1969 se reduce vârsta de vot în Marea Britanie. Energia tinerilor este luată în seamă.

Î.: Ce se întâmpla pe piaţa muncii?
R.: Creşte numărul absolvenţilor şi scade în acelaşi timp numărul locurilor de muncă.
Î.: Şi ca o concluzie generală?
R.: Se renunţă la supoziţia că cel care este la putere ştie ce are de făcut. Se creează o nouă stare de spirit care aduce schimbările din următorii ani.

Î.: Se întâmplă multe lucruri interesante şi în plan economic?!
R.: În luna aprilie a acestui an, Pre­şe­din­tele Comisiei Europene Jean-Claude Jun­cker a inaugurat o statuie a lui Karl Marx.

Î.: De ce vă nedumereşte acest eveniment?
R.: Fiindcă Marx a fost considerat o personalitate dezavuată de susţinătorii economiei de piaţă iar acum este scos din sertarele prăfuite ale economiei de către neoliberalii de stânga.

Î.: Cum şi-a fundamentat Marx propria filozofie?
R.: În secolul al XIX-lea, Marx afirma că dinamica acumulării capitalului privat conduce inevitabil la o concentrarea din ce în ce mai puternică a avuţiei şi a pu­terii în câteva mâini. Acest fapt ar conduce la o societate bazată pe exploatarea „omului de către om”, societate în care concentrarea capitalului în mâinile chia­burilor, proprietarilor de fabrici, mo­şierilor, bancherilor etc. este generatorul inechităţilor sociale, deci trebuie expropriate fără nici o despăgubire, iar cei care au avut aceste acumulări de capital trebuie pedepsiţi. Şi trebuie de pedepsit şi ultima speranţă a omului, Bunul Dum­nezeu!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.