• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Aprilie , 2020

Dialoguri virtuale. Cine va cauza mai multe victime: pandemia medicală sau cea economică? (II)

Întrebare: De obicei, în perioade de criză, indivizii, instituţiile, nu lasă loc de calm şi apar acuze care până în prezent erau măturate sub covor. Şi realitatea zilelor noastre consemnează asemenea fapte.
Răspuns: Într-adevăr, se vorbeşte despre un viitor conflict între statele din sudul şi nordul Europei, cele sudice predispuse la deficit şi cele nordice excedentare.
Î.: Care ar fi o măsură comună la care au apelat aproape toate statele din Uniunea Europeană?
R.: În marile economii europene, dar şi în cele mici, vezi România, au fost închise prin decret guvernamental serviciile non-esenţiale, care reprezintă un volum semnificativ, estimat la 1/3 din producţie.
Î.: Ar fi totuşi o atitudine generală a ţărilor din U.E., dar nu numai?
R.: Cea mai mare parte a economiilor emergente au cerut deja ajutoare prin intermediul mecanismului de sprijin financiar rapid al FMI.
Î.: Economia Germaniei influenţează cel mai mult economia Europei, inclusiv a noastră, prin legăturile economice pe care le are România cu Germania. Care este situaţia prezentă a Germaniei?
R.: Consiliul German al Experţilor Economici estimează o scădere de până la 5,4% anul acesta, cu puţin sub cea din 2009.
Dacă restricţiile sunt ridicate până la jumătatea lunii mai, scăderea economică va fi de numai 2,8%.
Î.: Cea de a doua economie din UE este a Franţei, după Germania. Cum stă Franţa?
R.: Franţa va intra în recesiune anul acesta, a avertizat ministrul economiei, Bruno Le Maire. Franţa s-a carantinat pe 17 martie cu activitatea redusă la minimum şi s-a concentrat cu toate sectoarele pe pandemie.
Î.: Unde sunt concentrate problemele, în țările UE, dar nu numai?
R.: Impactul economic principal s-a schimbat de la perturbări în lanţurile de aprovizionare, la suspendarea activităţilor economice neesenţiale. Aceste efecte asupra cererii atât în UE cât şi în afara spaţiului extracomunitar lovesc gradual transportul, turismul, hotelurile, care sunt primele afectate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.