• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 05 Iunie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 Aprilie , 2020

Dialoguri virtuale. Cine va cauza mai multe victime: pandemia medicală sau cea economică? (I)

Întrebare: În prezent majoritatea oamenilor sunt îngrijoraţi de starea lor de sănătate, a apropiaţilor lor. Problemele economico-financiare sunt lăsate pe planul doi!
Răspuns: Este normal aşa să fie întrucât mai există anumite rezerve băneşti la nivelul indivizilor, gospodăriilor şi firmelor. Este o situaţie pasageră, atâta timp cât soluţiile de salvare economică sunt în faza de studiu. Oricum, primele evaluări ale impactului economic al pandemiei în Europa nu sunt încurajatoare, dar nici clare.
 

Î.: Pandemia va trece. Cum este apreciată perioada post pandemie?
R.: Istoria arată că urmele unor astfel de crize sunt vizibile decenii. Veştile şi rezultatele de până acum pentru Europa nu sunt încurajatoare.
 

Î.: Suntem în Uniunea Europeana. Aşteptăm o poziţie comună, profesionistă şi aplicabilă celor 28 de state din comunitate. Care este situaţia prezentă?
R.: Instituţiile Uniunii Europene sunt în faza de bâlbâială. Măsoară doar efectele din primele trei luni ale anului. Comisia Europeană arată într-un document că: Colapsul economic care este aşteptat  va fi mai mare decât cel din 2009. În 2009 PIB-ul UE a scăzut cu 4,3%.
 

Î.: Care sunt, dacă sunt, estimările economice pentru următoarea perioadă?
R.:  Deutsche Bank estimează o contracţie de 11,2% a PIB în tri.II , cu o revenire graduală în a doua jumătate a anului.
Alţii arată că relansarea poate avea una din cele trei variante: V - U- L va fi funcţie de răspunsul Instituţiilor de stat şi internaţionale şi de durata efectelor măsurilor de izolare asupra comportamentului uman.
 

Î.: Fondul Monetar Internaţional este instituţia financiară care monitorizează întotdeauna fenomenele economice majore. Care este punctul lor de vedere?
R.: FMI arată că statele UE pierd lunar 3% din PIB şi că turbulenţele vor provoca o recesiune profundă în Europa. Poul Thomsen de la FMI spunea deunăzi: „determinarea liderilor din zona euro nu trebuie subestimată”. Se referea la planurile UE de a relaxa disciplina fiscală si de a debloca un fond financiar anticriză.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.