• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 28 Decembrie , 2014

Dialoguri virtuale / Ce o fi TTIP?

Întrebare: Pentru o întreprindere atât de importantă şi de durată cum este acest Parteneriat, este suficient să delegăm un număr de persoane care să reprezinte Uniunea Europeană, şi care să vorbească în numele celor 28 de ţări componente ale U.E., cunoscând că suveranitatea naţională este o problemă netranşată încă în cadrul Uniunii?

Răspuns: Sunt state, ca de exemplu Irlanda, Danemarca şi altele, care privesc mai atent acest Parteneriat, în ceea ce priveşte impactul lui asupra ţărilor lor şi nu per ansamblu Uniunea Europeană, întocmind studii de impact naţional. Oamenii din aceste ţări sunt îngrijoraţi, pentru că se negociază în secret şi unele îngrijorări sunt nefundamentate, dar altele sunt justificate şi trebuie să primească un răspuns.

 

Î.: Există vreun interes anume şi care ar fi acesta pentru ca aceste companii americane să investească în străinătate?

R.: Sunt mai multe: proximitatea, costuri mai reduse la transport, salarii mai mici, filosofia taxelor şi, bineînţeles, piaţa UE de 500 de milioane de consumatori care este foarte importantă.

 

Î.: Cunoaştem că România a avut un punct de vedere interesant în contextul discuţiilor referitoare la Parteneriat. Care au fost reacţiile la cele afirmate?

R.: Doresc să-l citez pe Vital Moreira, preşedintele Comisiei de Comerţ Internaţional şi raportor al PE privind TTIP: Da, dar hai să avem un acord. Până la urmă este la latitudinea dumneavoastră să decideţi dacă este mai important să ameninţaţi SUA din cauza vizelor sau să pierdeţi toate avantajele acordului comercial.

 

Î.: De ce se tem europenii de americani, în cadrul Parteneriatului, în probleme de agricultură?

R.: Este vorba de câteva lucruri: permisivitatea pieţei europene faţă de anumite produse obtenabile în America de Nord, în anumite condiţii de producţie, care sunt mai blânde decât cele europene. Europa vrea să aibă garanţii că, atunci când importă produse nord-americane - indiferent că provin din Canada, SUA sau Mexic, ele respectă condiţii de producţie similare sau percepţia publicului european faţă de plantele obţinute prin biotehnologii - aşa-numitele organisme modificate genetic (OMG)

 

Î.: Se poate pune întrebarea că în viitor trebuie să alegem varianta între a muri de foame sau a muri de cancer?

R.: Oamenii de ştiinţă afirmă că şi ei ar dori să ştie ce se întâmplă cu plantele sau animale modificate genetic şi răspunsul este că doar Dumnezeu ştie în acest moment ce se întâmplă, pentru că nu există studii din care să rezulte că sunt sau nu bune.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.