• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Decembrie , 2014

Dialoguri virtuale / Ce o fi TTIP?

(partea a patra)
 

Întrebare: Pentru înţelegerea mai profundă a problemelor ar fi bine de cunoscut elemente de detaliu ale proiectului Parteneriatului?!

Răspuns: Iată câteva dintre ele: Referitor la Standardele sanitar-veterinare: „Dispoziţiile din capitolul privind SPS se vor baza pe principiile-cheie din Acordul SPS al OMC, inclusiv cerinţa ca măsurile SPS ale fiecărei părţi să se bazeze pe ştiinţă şi pe standarde internaţionale sau pe evaluări ştiinţifice ale riscurilor, recunoscând totodată dreptul părţilor de a evalua şi a gestiona riscul în conformitate cu nivelul de protecţie pe care fiecare parte îl consideră adecvat, în special atunci când dovezile ştiinţifice relevante sunt insuficiente, însă să fie aplicate doar în măsura necesară pentru a proteja viaţa sau sănătatea umană, animală sau a plantelor şi să fie elaborate într-un mod transparent, fără întârzieri nejustificate”.

 

Referitor la b: „Negocierile vizează oferirea unei protecţii şi a unei recunoaşteri sporite ale indicaţiilor geografice ale UE prin intermediul acordului, într-un mod care să completeze şi să consolideze TRIPS (Acorduri internaţionale pentru protecţia drepturilor de proprietate intelectuală - n.r.), abordând de asemenea relaţia cu utilizarea lor anterioară pe piaţa SUA cu scopul soluţionării conflictelor existente în mod satisfăcător”.

 

Referitor la afaceri: „Acordul va include mecanisme de sprijinire a promovării unor locuri de muncă decente prin intermediul implementării efective, pe plan intern, a standardelor fundamentale privind munca ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM)”.

 

Referitor la energie şi materii prime: Uniunea Europeană subliniază încă din mandatul de negociere obiectivul său de a obţine energie şi materii prime din SUA: „Acordul va include dispoziţii care abordează aspecte legate de comerţ şi investiţii referitoare la energie şi materii prime. Negocierile ar trebui să urmărească să asigure un mediu de afaceri deschis, transparent şi previzibil în chestiunile legate de energie şi să asigure accesul nerestricţionat şi durabil la materiile prime”.

 

Referitor la Întreprinderile mici şi mijlocii: „Acordul va cuprinde dispoziţii care vor aborda aspecte comerciale referitoare la întreprinderile mici şi mijlocii”.

 

Referitor la serviciile publice: „Serviciile furnizate în exercitarea autorităţii guvernamentale (...) sunt excluse de la aceste negocieri”. „Calitatea înaltă a utilităţilor publice ale UE ar trebui menţinută în conformitate cu TFUE, în special Protocolul nr. 26 privind serviciile de interes general, şi ţinând seama de angajamentul UE în acest domeniu”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.