• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Octombrie , 2020

Dialoguri virtuale. Ce a fost, a fost. Dar ce o să fie? (II)

Întrebare: Începând cu anul 1989, în România s-a produs o reorientare a raporturilor comerciale cu terții, dinspre est spre vest. Acest lucru a însemnat nu numai o reorientare geografică ci și una calitativă. Sunt cu totul altele normativele de calitate utilizate în zona Uniunii Europene, dar și în celelalte state „democra­tice”. Vechile standarde regăsite inclusiv în dotarea tehnologică a utilajelor producătoare a însemnat nu numai o stagnare ci și o alocare de fonduri, o altă viziune asupra exporturilor. Care este situația actuală?

Răspuns: Valoarea schimburilor cu țările din UE27, în primele 6 luni din 2020, a fost de 20,827 mld. euro la export și 27,195 mld. euro la import. Reprezentând 72,8 la sută din total exporturi și 73 la sută din total importuri realizate de România.

Î.: Dar în ceea ce privește comerțul cu țările din afara Uniunii Europene?
R.: Valoarea schimburilor extra UE27 a fost de 7,762 mld. euro la exporturi și 10,059 mld. euro la importuri. Reprezentând 27,2 la sută din total exporturi și 27 la sută din total importuri. Sunt cifre care arată influența în economie a unor decizii politice.

Î.: Care este structura și dinamica produselor comercializate?
R.: Au crescut vânzările de alimente și animale (mai puțin pe relația cu țările UE) și cele de băuturi și au crescut importurile de alimente, mai ales din țările UE.

Î.: În datele statistice privind soldul balanței comerciale apar câteva no­țiuni care ar merita să fie clarificate?!
R.: Soldul balanței comerciale FOB/CIF se calculează pe baza va­lorii exportului FOB și a importului CIF, ca diferență dintre acestea. Prețul FOB (Free on Board / Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include va­loarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, toate taxele pentru ca bunurile să fie îmbarcate la bord. Prețul CIF (Cost, insurance, freight / Cost, Asigurare, navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare care cuprind componentele prețului FOB cât și costul asigurării și transportului internațional.

Î.: Care au fost cele mai „negre” luni, din punct de vedere economic, ale primului semestru 2020?
R.: Aprilie și mai au reprezentat cele mai negre luni din ultimii 20 de ani.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.