• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Martie , 2013

Dialoguri virtuale / Care au fost preocupările Europei în anul trecut?

Întrebare: Care este cauza acestei situaţii?

Răspuns: Politicienii din cele 27 de ţări ale U.E. nu au încredere în sine, se tem de reforme, lipsesc consensul şi solidaritatea. La ultimele întâlniri au fost aduse multe hotărâri importante, însă a doua zi au existat deja câţiva care contestau deciziile luate. Aceasta este cauza de bază a dărâmării credibilităţii. Această stare are urmări imediate, dar au repercusiuni şi pentru viitor. Tinerii pleacă, văzând neputinţa guvernelor, devin votanţi dezamăgiţi sau se îndreaptă spre curentele extremiste sau populiste.

 

Î.: Care ar fi soluţia?

R.: După unii politicieni, ar fi ca UE  să se îndrepte spre altă direcţie, respectiv, uniunea statelor federale, şi că aceasta ar trebuie să fie punctul de vedere politic de care ar trebui să se ţină seama în viitor. Aceştia nu au în vedere un supra stat. Ei afirmă că noua structură nu s-ar îndrepta împotriva ţărilor membre, ci spre o structură în care suveranitatea să fie împărţită.  Federaţia ar presupune o modificare a contractului care constituie baza juridică a UE. A mai fost o tentativă anterioară de modificare a actului de bază a UE însă referendumurile din ţările constitutive a condus la eşec.

 

Î.: Ar fi interesantă poziţia Germaniei în această privinţă?!

R.: Şi Germania susţine modificări profunde ale UE. Conform afirmaţiilor oficialilor germani, acest lucru presupune o relaţie mai strânsă în politica  bugetară, în politica socială , fiscală şi a impozitelor. Afirmă că ar trebui o coeziune mai mare. Cancelarul  Angela Merkel a fost chiar mai categorică, spunând că acest lucru nu mai poate continua. Dânsa afirmă că Frumoasa Europă are o hibă de frumuseţe, deoarece are două viteze. Noul tempou va fi dictat de cei mai iuţi. Uşa este deschisă, dar nimeni nu va fi obligat să intre. Vor fi unii care vor rămâne în afara cercului şi acest lucru deja creează multora îngrijorare.

 

Î.: Câteva cuvinte despre Cipru?

R.: Până la finele anului trecut, Cipru a fost preşedintele în exerciţiu al UE. Problemele financiare interne au secătuit aproape toate energiile guvernului de la Nicosia. De unde putere şi pentru soluţionarea problemelor Uniunii?

 

Î.: Concluziile pentru România?

R.: Depinde numai de noi în ce viteză punem ţara. Să nu uităm că orice maşină poate să meargă şi înainte şi înapoi. Schimbătorul de viteză şi volanul merită să fie în mâna noastră şi nu al altora.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.