• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 31 Octombrie , 2015

Dialoguri virtuale / BRICS un model sau un inamic?

Întrebare: Grupul BRICS nu s-a oprit la nivelul întrunirilor?!

Răspuns: După cum titrează unele publicaţii: „Hegemonia Occidentului a luat sfârşit. Ţările BRICS îşi lansează propria bancă şi propriul fond mutual”. Pe lângă zgomotul unor asemenea păreri există şi un dram de adevăr: Noua Bancă pentru Dezvoltare a BRICS şi-a lansat operaţiunile la Shanghai.

 

Î.: Care sunt obiectivele Noii Bănci de Dezvoltare?

R.: Noua Bancă pentru Dezvoltare (NDB), înfiinţată de grupul ţărilor emergente BRICS, şi-a început operaţiunile la 21 iulie 2015 la Shanghai, potrivit agenţiei de presă Xinhua. Instituţia va acorda finanţare statelor aflate în dezvoltare pentru proiecte de infrastructură, relatează BBC.

Noua Bancă pentru Dezvoltare va fi dotată iniţial cu un capital de 50 de miliarde de dolari, la care cele cinci ţări membre BRICS au contribuit în mod egal, cu câte zece miliarde de dolari. De asemenea, banca va dispune de un fond comun de rezervă, în valoare de 100 de miliarde de dolari.

Noua instituţie financiară este văzută ca o alternativă la Banca Mondială şi FMI, cu toate că grupul BRICS susţine că NDB nu rivalizează cu acestea.

 

„Obiectivul nostru nu este să concurăm sistemul existent, ci să îl îmbunătăţim şi să îl completăm în stilul nostru”, a declarat preşedintele NDB, Kundapur Vaman Kamath.Inaugurarea băncii are loc la două săptămâni după summit-ul BRICS din oraşul rus Ufa, unde au fost stabilite ultimele detalii.

Cel mai mare contributor al NDB va fi China, a doua mare economie a lumii, care a condus şi înfiinţarea unei alte bănci internaţionale, Asian Infrastructure Development Bank din Beijing. China va contribui la fond cu 41 de miliarde de dolari, Rusia, India şi Brazilia cu 18 miliarde de dolari fiecare, în timp ce Africa de Sud va aloca cinci miliarde de dolari.

 

Î.: Ce concluzie să tragem?

R.: Să rămânem cu un semn de întrebare: BRICS, un model sau un inamic?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.